top of page

Frukt och grönsaker minskar risk för stroke


Denna vecka publicerades en ny studie i den vetenskapliga tidskriften Stroke. Kinesiska forskare har gjort en mycket stor genomgång av de studier som analyserat frukt- och grönsaksintag relaterat till risken att drabbas av stroke. Både hjärnblödning och hjärninfarkt ingick i analysen. Totalt gick forskarna igenom 22 studier med totalt 16 981 strokehändelser och 760 629 deltagare.

De som åt mest frukt och grönt hade 21 procent lägre risk att drabbas av stroke jämfört med dem som åt minst. För fruktkonsumtion separat var riskminskningen 23 procent och för grönsaker 14 procent.

Citrusfrukter, äpplen, päron och gröna bladgrönsaker verkade bidra till riskminskningen. Man fann även ett linjärt samband på så vis att varje 200 gram frukt per dag minskade risk med 32 procent och varje 200 gram grönsaker per dag minskade risk med 11 procent.

Hela studien finns att läsa här.

Dan Hu, MD; Junqian Huang, MD; Yuchun Wang, MD; Dongfeng Zhang, MD; Yan Qu, MD. Fruits and Vegetables Consumption and Risk of Stroke A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Stroke. 2014;45:00-00. DOI:10.1161/STROKEAHA.114.004836

bottom of page