top of page

Expertpanel: Undvik chark, minska kött och ät från växtriket för minskad cancerrisk


EU-kommissionen har tagit initiativ till en kod för att informera människor hur man kan minska sin cancerrisk. Kostrekommendationerna och deras vetenskapliga bakgrund har nu publicerats i tidskriften Cancer Epidemiology och kommer att tryckas i nästa nummer.

Utefter tillgänglig vetenskap ger forskarna följande rekommendationer för minskad cancerrisk: 1. ät mycket fullkorn, baljväxter, grönsaker och frukt 2. Begränsa kaloritäta livsmedel (mat med tillsatt socker och fett) och undvik läsk med socker. 3. Undvik charkvaror helt; begränsa rött kött och mat med hög salthalt.

Länk till rapporten finns här.

Teresa Norat, Chiara Scoccianti, Marie-Christine Boutron-Ruault, Annie Anderson, Franco Berrino, Michele Cecchini, Carolina Espina, Tim Key, Michael Leitzmann, Hilary Powers, Martin Wiseman, Isabelle Romieu, European Code against Cancer 4th edition: Diet and cancer. Cancer Epidemiology xxx (2015) xxx–xxx

bottom of page