top of page

En växtbaserad kost håller vårdpersonal friska


Vårdpersonal som äter en växtbaserad kost uppvisar förbättringar i hälsomarkörer. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften American Journal of Lifestyle Medicine.

Forskarna lottade vårdpersonal vid ett sjukhus i Washington D.C. till en kontrollgrupp eller att följa en vegansk kost i 12 veckor under Covid-19-pandemin.

De som följde en vegansk kost sänkte sin kroppsvikt, blodtryck, kolesterol och blodsocker, jämfört med kontrollgruppen samt ökade sin livskvalitet. Förbättringar i dessa hälsomarkörer är kopplade till minskad risk för svår och dödlig Covid-19-infektion. Dessa förbättringar hjälper därför vårpersonal under pandemin att hålla sig friska och vårda patienter.

Länk till studien finns här

Kahleova H, Berrien-Lopez R, Holtz D, et al. Nutrition for hospital workers during a crisis: effect of a plant-based dietary intervention on cardiometabolic outcomes and quality of life in healthcare employees during the Covid-19 pandemic. Am J Lifestyle Med. Published online November 5, 2021.

bottom of page