top of page

Broccoli i svart bönsås


Detta är ett färgstarkt, snabblagat och fiberrikt komplement till en asiatisk måltid. Broccoli är en fantastisk källa till kalcium. Kombinera maträtten med råris och en sidorätt bestående av krispiga och färska grönsaker som sockerärtor eller mungbönsgroddar.

Ingredienser 4 portioner

  1. 1 tsk hackad eller riven färsk ingefära

  2. 2 tsk krossad vitlök

  3. 2 msk kinesisk svart bönsås

  4. 1 broccolibukett

  5. 1 stor lök, skuren i 6 klyftor och separerade

  6. 2 msk vatten

  7. 3 msk torr sherry eller alkoholfritt sött vin

  8. 1,5 tsk majsstärkelse upplöst i 1,5 dl kallt vatten

Tillredning

Mosa ingefäran och vitlöken tillsammans i en liten skål. Häll i den svarta bönsåsen och blanda väl. Ställ åt sidan.

Dela broccolibuketterna i lagom stora bitar. Skala och hacka stjälkarna i tärningsformiga bitar och stek med lök i panna med hög värme. Tillsätt vatten, täck och koka i 4 till 5 minuter eller tills broccolin mjuknat lätt men fortfarande är krispig (tillsätt lite mer vatten om det behövs).

Tillsätt ingefärablandningen, sherry eller vin, och majsstärkelseblandningen och rör om tills såsen tjocknat något. Servera genast.

Näringsinformation för 1/4 av receptet

  1. Kalorier: 81

  2. Fett: 0,9 g

  3. Mättat fett: 0,2 g

  4. Kalorier från fett: 9,7 %

  5. Kolesterol: 0 mg

  6. Protein: 3,3 g

  7. Kolhydrater: 14,2 g

  8. Socker: 3,2 g

  9. Fiber: 4 g

  10. Natrium: 116 mg

  11. Kalcium: 54 mg

  12. Järn: 0,9 mg

  13. C-vitamin: 68,4 mg

  14. Betakaroten: 949 mikrogram

  15. Vitamin E: 2,1 mg

Receptet kommer från Bryanna Clark Grogan och det finns med i boken Dr. Neal Barnard’s Program for Reversing Diabetes: The Scientifically Proven System for Reversing Diabetes Without Drugs av Neal D. Barnard

bottom of page