top of page

Animal Parade märks ”från 1 år”


För sex år sedan skrev två näringsforskare vid Sahlgrenska en debattartikel i GP där de avrådde människor från att bli vegetarianer. Som skäl för detta uttryckte författarna en oro att vi kan få i oss för lite protein, vitamin B-12 och vitamin D. Jag svarade på artikeln men två år senare återkom samma forskare med en till debattartikel i GP med samma tongångar. I denna artikel lyfte författarna även problemet att det inte finns någon B-12-tillskott anpassat för barn. Jag svarade även på denna artikel och skrev tvärsäkert att det visst finns B-12-tillskott till barn från 1 års ålder. Men när jag dubbelkollade i efterhand visade det sig att jag hade fel! Vid den tiden var den lägsta rekommenderade åldersgränsen för multivitamin till barn 2 år och de flesta märken anger 3 år. Varför är detta viktigt?


De flesta kvinnor idag slutar amma när barnet är runt 1 års ålder. Om familjen äter vegansk mat innebär det att barnet riskerar att få i sig för lite B-12 under ett helt år, tills de är 2 år och kan börja ta multivitamin. I samband med ett TV-framträdande på TV4 Nyhetsmorgon pratade jag med Åsa Brugård Konde från Livsmedelsverket. Hon nämnde att hon var i färd med att skriva en text på deras hemsida om vegansk mat för barn som hon ville skicka till mig för feedback. Ett problem hon hade identifierat var just avsaknad av B-12-tillskott för de minsta barnen. Man är hänvisat till berikade produkter där det kan vara svårt att hålla koll på hur mycket barnen får i sig.


När vår första dotter slutade amma löste vi problemet genom att späda B-12-droppar i en större mängd vatten och gav det i optimal dos. Men jag tänkte hela tiden att det här är inte så användarvänligt. Klarar verkligen alla det här?

Fler problem har dykt upp relaterat till åldersgränser på multivitaminer. Arga föräldrar i Lund mailade mig tidigare i våras pga att kommunen vägrade servera vegansk mat till förskolebarn. Anledningen var att branschorganisationen Kost & Näring (förening för kostchefer mm) hade skrivit i sina riktlinjer att det inte fanns godkända kosttillskott till barn under 3 år. Detta uppgav Lunds kommun som skäl för att inte servera vegansk mat på förskolan.


Då hade jag redan börjat maila företaget Life Products som säljer kosttillskottet Animal Parade som vi använde till våra döttrar. Jag hade nämligen noterat att under den svenska etiketten som anger att det kan ges till barn från 2 års ålder satt en amerikansk etikett som rekommenderar tabletterna från 1 års ålder. Varför? Det berodde på att Life Products blivit rekommenderade åldersgränsen 2 år med motiveringen att yngre barn inte kan tugga tabletterna. Jag föreslog att de kunde skriva ”kan ges till barn från 1 år om krossas”. Efter lite mailande fram och tillbaka svarade Life Products idag att de ändrar sin etikett och låter den ange att den kan ges från 1 år.


Så om du är förälder i ett hem där det äts veganskt, har du nu ett säkert kosttillskott som du kan ge till dina barn direkt när de slutat amma. Om du arbetar i ett kök som serverar förskolebarn kan du tryggt servera veganskt, även till de allra minsta. Animal Parade går att beställa på flera webbutiker, bl a Apotea, Apohem och Bodystore.


Varken jag eller Läkare för framtiden har mottagit någon betalning från dessa företag eller från Life Products för att sprida denna information.


David Stenholtz Ordförande Läkare för framtiden


Comments


bottom of page