top of page

Ägg kopplat till tjocktarmscancer


Att äta ägg kan öka risken för tjocktarmscancer. Detta enligt en studie från södra Indien som publicerats i tidskriften World Journal of Gastrointestinal Oncology.

Forskarna rekryterade 94 personer som vårdats på sjukhus för tjocktarms- och ändtarmscancer och 94 kontrollpersoner som inte drabbats av cancer. Kontrollpersonerna matchades så att de liknade de andra deltagarna avseende ålder och kön. Kosten registrerades på deltagarna och sedan utfördes en så kallad fall-kontroll-studie för att värdera kostens relation till risk att drabbas av cancer. Konsumtionen av animaliska produkter var väldigt låg i den studerade befolkningen och konsumtionen av grönsaker hög.

Man gjorde justerande beräkningar för att minska risken för sammanblandning av orsaksfaktorer och fann att hög konsumtion av rött kött och ägg ökade risk för tjocktarms- och ändtarmscancer. De som åt kött mer än 2-3 gånger per månad ökade sin risk 5,4 gånger jämfört med dem som åt mindre. De som åt ägg mer än 1-2 gånger i veckan ökade sin risk 3,6 gånger jämfört med dem som åt mindre.

Länk till studien finns här.

Santhana Krishnan Iswarya, Kariyarath Cheriyath Premarajan, Sitanshu Sekhar Kar, Sathasivam Suresh Kumar, and Vikram Kate, Risk factors for the development of colorectal carcinoma: A case control study from South India. World J Gastrointest Oncol. 2016 Feb 15; 8(2): 207–214. Published online 2016 Feb 15. doi:  10.4251/wjgo.v8.i2.207

Comentários


bottom of page