top of page


Mindre ägg i maten kan förbättra hälsan
Forskarna följde 27 078 finska män och analyserade hur ett högre intag av ägg och kolesterol påverkar risk för hjärtsjukdom och förtida...


Kraftigt ökad dödlighet av ägg
Forskarna analyserade matintag och risk att dö i förtid av olika sjukdomar hos 20 562 deltagare i Moli-sani Study. Median uppföljningstid...


Rött kött och ägg ökar risk för hjärtkärlsjukdom
Ägg och kött ökar inte bara kolesterolnivåerna i blodet utan leder till andra skadliga processer som ökar inflammation genom flera...


Äggindustrin påverkar forskningsresultat
Forskarna gick igenom alla studier publicerade mellan 1950 och 2019 som värderat hur ägg påverkar kolesterolnivåer och undersökte om...


Samband mellan ägg, kolesterol och hjärtkärlsjukdom
En ny studie som presenterats vid en kongress anordnad av American Heart Association stärker samband mellan äggkonsumtion och...


Kolesterolrik kost uppvisar samband med bröstcancerrisk
Forskarna räknade samman resultat från nio studier med totalt 387 069 deltagare som följt intag av kolesterol och insjuknande i cancer. ...


Animaliskt protein och diabetes typ 2
De som åt mest animaliskt protein ökade sin risk för diabetes typ 2 med 13 procent jämfört med dem som åt minst. Deltagare som ersatte 5...


Ägg kopplat till tjocktarmscancer
Forskarna rekryterade 94 personer som vårdats på sjukhus för tjocktarms- och ändtarmscancer och 94 kontrollpersoner som inte drabbats av...
Ägg ökar risk för hjärtsjukdom
Äggkonsumtion kan öka risk för hjärtsjukdom. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Atherosclerosis. Forskare analyserade...
bottom of page