Personer med kronisk smärta som ändrar sin kost till vegetariskt upplever stora förbättringar i sin smärta och förbättrad funktion. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Complementary Therapies in Medicine.
Forskarna studierade 14 personer med kroniska muskelsmärtor som fick råd att äta en lakto-ovo-vegetarisk kost med fokus på hela vegetabilier under 8 veckor. Grad av smärtor och fysisk funktion mättes före och efter studien.
Man fann att upplevda smärtor, inskränkningar i fysisk funktion och trötthet förbättrades signifikant med mellan 20-30%.
Forskarnas slutsats är att dessa resultat tillsammans med tidigare publicerade studier visar att en växtbaserad kost kan förbättra smärta. Kostintervention med fokus på mat från växtriket bör därför vara en del av behandlingen av kronisk smärta. För mer exakt kvantifiering av kostens effekt rekommenderas fler kontrollerade studier.
Länk till studien finns här.
Pam Towery, J. Stephen Guffey, Cody Doerflein, Kyle Stroup, Sara Saucedo, Jennifer Taylor, Chronic musculoskeletal pain and function improve with a plant-based diet. Complementary Therapies in Medicine 40 (2018) 64–69
Kommentare