En ny översiktsartikel visar att kosten har stor betydelse för vilka bakterier som trivs i vår tarm, vilket i sin tur påverkar vår hälsa. Forskarna granskade studier som undersökte olika kostmönster, med särskilt fokus på:
Växtbaserad kost med mycket frukt, grönsaker och fullkorn.
Västerländsk kost med mycket kött, socker och processad mat.
Växtbaserad kost visade sig gynna nyttiga tarmbakterier som producerar korta fettsyror. Dessa är bra för tarmhälsan och kan minska risken för flera sjukdomar. Västerländsk kost däremot ledde till en obalans i tarmfloran som kan öka risken för till exempel hjärt-kärlsjukdomar.
Forskarna diskuterade också fördelarna med medelhavskost, som delar många likheter med växtbaserad kost, men den var inte en separat grupp i huvudanalysen.
Översikten tyder på att det vi äter kan påverka våra tarmbakterier relativt snabbt. Genom att äta växtbaserat kan vi alltså potentiellt påverka vår tarmhälsa och i förlängningen vår övergripande hälsa på ett positivt sätt.
Studien är utförd av forskare vid Comenius University i Bratislava, Slovakien. Den publicerades 17 september 2024 i den vetenskapliga tidskriften Nutrients. Forskarna betonar behovet av fler studier för att fullt ut förstå sambandet mellan kost, tarmflora och hälsa.
KÄLLA The Effect of Dietary Types on Gut Microbiota Composition and Development of Non-Communicable Diseases: A Narrative Review https://www.mdpi.com/2072-6643/16/18/3134
Comments