top of page

Svartbönschili


En kylig dag är det härligt att värma upp sig med en skål enkel och nyttig chili!

Ingredienser

ca 8 portioner

  1. 1 dl vatten

  2. 1 matsked sojasås

  3. 2 hackade lökar

  4. 4 mosade vitlöksklyftor

  5. 2 matskedar torkad oregano

  6. ½ tesked mald spiskummin

  7. ¼ tesked svartpeppar

  8. 100 gram tärnad grön chili

  9. 400 gram krossade tomater

  10. två 400-gramsburkar med svarta bönor

  11. ¼ tesked salt

  12. hackad färsk koriander (valfritt)

Instruktioner

Värm vatten och sojasås i en stor kastrull tills det börjar ånga. Lägg i lök och vitlök. Ha på mellanhög värme och rör om ofta, tills löken är mjuk vilket tar ungefär fem minuter.

Lägg i oregano, spiskummin och svartpeppar. Rör om ofta i tre minuter. Rör i chilin, tomatkrossen, svarta bönorna och salt. Sjud i 20 minuter, eller längre för en tjockare konsistens. Dekorera med koriander om så önskas.

Näringsinformation per portion

  1. 128 kalorier

  2. 0,7 g fett

  3. 0,1 g mättat fett

  4. 4,7% kalorier från fett

  5. 0 mg kolesterol

  6. 7,1 g protein

  7. 24,9 g kolhydrater

  8. 3,3 g socker

  9. 8,8 g fiber

  10. 544 mg natrium

  11. 85 mg kalcium

  12. 2,8 mg järn

  13. 12,1 mg vitamin C

  14. 59 µg betakaroten

  15. 0,6 mg vitamin E

Recept från boken Healthy Eating for Life to Prevent and Treat Cancer av dietist Vesanto Melina, recept av dietist Jennifer Raymod via pcrm.org

 
 
 

Kommentarer


Ta del av vårt nyhetsbrev

Tack för att du följer oss!

Läkare för framtiden
info@lakareforframtiden.se

©2025 Läkare för framtiden

bottom of page