top of page

Superbröd


Superbröd

Det här superbrödet är så långt ifrån ”vanligt” bröd som du kan komma. Här finns inget vetemjöl, smör eller mjölk. Bara superingredienser för din fantastiska kropp. Du kanske tycker att det är mycket olika ingredienser att köpa för att göra detta brödet men det är värt besväret och pengarna. Det som blir över kan du använda till så mycket annat också.

Recept för två limpor:

  1. 50 g jäst

  2. 2 tsk honung eller agarvesirap

  3. 6 dl vatten (ljummet)

  4. 4 dl hirsflingor

  5. 3 dl boveteflingor

  6. 1,5-2 dl finhackade, torkade aprikoser

Smula jästen och rör ut med honung och vatten. Tillsätt hirs- och boveteflingor samt aprikoser. Låt stå i bunke med lock ca 1 timma.

  1. 2 st sötpotatis (kokade och kalla)

  2. 5 dl vatten (ljummet)

  3. 4 dl solrosfrön

  4. 2 dl linfrön

  5. 1,5 dl sesamfrön

  6. 5 dl bovetemjöl

  7. 6 dl majsmjöl eller rårismjöl

  8. 1-2 tsk fänkålsfrön (malda)

  9. 2 tsk havssalt

  10. 3 msk olivolja eller kokosolja för pensling

När degen jäst färdigt lägger du i resten av ingredienserna. Mosa sötpotatisen först med gaffel. Kör i ca 10 minuter med matberedare på medelhastighet. Det går bra att köra med elvispens degkrokar.

Klä 2 st avlånga brödformar med bakplåtspapper och häll i degen. Gräddas i 100 grader i 50 minuter. Pensla bröden med olivolja eller kokosolja. Höj därefter temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare i 50 minuter.

Ta ut bröden från formen och dra av pappret. Låt svalna på galler under bakduk.

Källa: Rita Ström

bottom of page