
Selenrik vitlök ger mycket smak åt det här potatismoset utan att det behövs extra fett! Trodde du det behövdes smör för att göra gott mos? Tänk om! Högt intag av vitlök har också visats vara associerat med lägre risk för magcancer.
Ingredienser
ca 4 portioner
5 vitlöksklyftor
ca 1 kg potatis
1 dl vatten
1 dl berikad vegetabilisk mjölk, exempelvis sojadryck
½ tesked salt
Instruktioner
Lägg vitlöken i en kastrull. Skär potatisen i centimeterstora bitar och lägg över vitlöken. Häll på vattnet och koka upp på mellanvärme. Sänk värmen, täck kastrullen, och låt sjuda i ungefär 25 minuter tills potatisen är mjuk när man sticker i en kniv. Kolla potatisen ibland, och häll över en matsked extra vatten i taget om det blir för torrt.
Mosa med en potatisstöt eller en gaffel, och häll i tillräckligt mycket vegetabilisk mjölk för att få en krämig konsistens. Salta efter behag!
Förvaras potatismoset i en täckt behållare håller det i uppåt två dagar i kylen.
Näringsinformation per portion, ca 2 dl
143 kalorier
0,4 g fett
0,1 g mättat fett
2,6% kalorier från fett
0 mg kolesterol
3,3 g protein
32,3 g kolhydrater
1,2 g socker
3,3 g fiber
312 mg natrium
38 mg kalcium
0,7 mg järn
12,3 mg vitamin C
3 µg betakaroten
0,2 mg vitamin E
Källa: Boken The Survivor’s Handbook: Eating Right for Cancer Survival av läkare Neal D. Bernard, recept av dietist Jennifer Reilly via pcrm.org
Comments