top of page

Mjölkprodukter är onödiga och kan skada hälsa


I en litteraturgenomgång som publicerats i tidskriften New England Journal of Medicine sammanfattar två professorer vid Harvarduniversitetet, Walter Willett och David Ludwig, samband mellan mjölkprodukter och hälsa.

Forskarna kritiserar nuvarande amerikanska kostråd som uppmanar till en konsumtion av mjölkprodukter motsvarande 7 dl mjölk (medelintaget i USA är 3,8 dl). Denna rekommendation motiveras med att detta gör det möjligt att nå upp till rekommenderat intag av kalcium och att det skulle minska risk för benbrott. Det är dock inte visat att mjölk minskar risk för benbrott. Vidare finns det kalciumkällor från växtriket med säker hälsofrämjande effekt.

Forskarna anser inte att hälsovinster med mjölk är visat överhuvudtaget. Tvärtom föreligger sannolikt ökad risk för prostatacancer vid hög mjölkkonsumtion och möjligt ökad risk för livmodercancer. Vidare innehåller feta mejeriprodukter stora mängder mättat fett . Detta ökar våra kolesterolvärden vilket leder till hjärtkärlsjukdom. Någon vinst för hjärthälsa med att byta från feta till lätta mejeriprodukter, som rekommenderas idag, är inte visat. Att däremot byta mättat fett till fleromättat fett är gynnsamt för våra hjärtan.

De studier som antyder hälsovinster av mjölkprodukter har det gemensamt att de jämför mjölkprodukter med ohälsosamma livsmedel som vitt mjöl, pommes, socker och kött. När mjölkprodukter jämförs med hela vegetabilier försämrar det vår hälsa och förkortar våra liv.

Forskarnas rekommendation är att nuvarande kostråd i USA bör ändras avseende mjölkprodukter. De anser att råden bör rekommendera en oförändrad eller minskad konsumtion och inte som idag en ökad. Som kalciumkälla rekommenderar forskarna hela vegetabilier och för D-vitamin rekommenderas tillskott eller berikade livsmedel.

Länk till artikeln finns här.

Willet, Ludwig, Milk and Health, N Engl J Med 2020; 382:644-54

Commentaires


bottom of page