top of page

Blomkål och ärtor i curry


Låt din egen curryblandning sätta smak på ett fint blomkålshuvud!

Ingredienser

ca 6 portioner

  1. 1 tesked malen koriander

  2. 1 tesked senapsfrön

  3. ½ tesked gurkmeja

  4. ½ tesked spiskummin

  5. ¼ tesked kanel

  6. ¼ tesked malen ingefära

  7. ¼ tesked malen kardemumma

  8. ¼ tesked cayennepeppar

  9. 1 dl grönsaksbuljong eller vatten

  10. 1-2 matskedar sojasås

  11. 1 stor hackad lök

  12. 1 blomkålshuvud i bitar (ca 1 liter)

  13. 300 gram frysta gröna ärtor

Instruktioner

Blanda koriander, senapsfrön, gurkmeja, spiskummin, kanel, ingefära, kardemumma och cayennepeppar i en stor kastrull. Värm under konstant omrörning tills kryddorna börjar mörkna något och precis börjar ryka (ca 1 minut). Ta bort från plattan och låt svalna något.

Häll över buljong eller vatten, sojasås och lök. Värm tills löken är mjuk, ca 5 minuter.

Blanda i blomkålen och täck över. Låt sjuda på medelhög värme tills den är mjuk när man petar på den med en gaffel, ca 5 minuter. Lägg till mer vätska vid behov. Häll på ärtorna och låt dem bli varma, vilket tar någon minut.

Näringsinformation per portion, ca 2,5 dl

  1. 77 kalorier

  2. 1 g fett

  3. 0,1 g mättat fett

  4. 12% kalorier från fett

  5. 0 mg kolesterol

  6. 4,9 g protein

  7. 13,9 g kolhydrater

  8. 4,7 g socker

  9. 4,8 g fiber

  10. 151 mg natrium

  11. 40 mg kalcium

  12. 1,5 mg järn

  13. 47,1 mg vitamin C

  14. 603 µg betakaroten

  15. 0,2 mg vitamin E

Recept  från boken Healthy Eating for Life to Prevent and Treat Diabetes av Patricia Bertron, recept av dietist Jennifer Raymond via pcrm.org

bottom of page