top of page

Blomkål och ärtor i curry


Låt din egen curryblandning sätta smak på ett fint blomkålshuvud!

Ingredienser

ca 6 portioner

  1. 1 tesked malen koriander

  2. 1 tesked senapsfrön

  3. ½ tesked gurkmeja

  4. ½ tesked spiskummin

  5. ¼ tesked kanel

  6. ¼ tesked malen ingefära

  7. ¼ tesked malen kardemumma

  8. ¼ tesked cayennepeppar

  9. 1 dl grönsaksbuljong eller vatten

  10. 1-2 matskedar sojasås

  11. 1 stor hackad lök

  12. 1 blomkålshuvud i bitar (ca 1 liter)

  13. 300 gram frysta gröna ärtor

Instruktioner

Blanda koriander, senapsfrön, gurkmeja, spiskummin, kanel, ingefära, kardemumma och cayennepeppar i en stor kastrull. Värm under konstant omrörning tills kryddorna börjar mörkna något och precis börjar ryka (ca 1 minut). Ta bort från plattan och låt svalna något.

Häll över buljong eller vatten, sojasås och lök. Värm tills löken är mjuk, ca 5 minuter.

Blanda i blomkålen och täck över. Låt sjuda på medelhög värme tills den är mjuk när man petar på den med en gaffel, ca 5 minuter. Lägg till mer vätska vid behov. Häll på ärtorna och låt dem bli varma, vilket tar någon minut.

Näringsinformation per portion, ca 2,5 dl

  1. 77 kalorier

  2. 1 g fett

  3. 0,1 g mättat fett

  4. 12% kalorier från fett

  5. 0 mg kolesterol

  6. 4,9 g protein

  7. 13,9 g kolhydrater

  8. 4,7 g socker

  9. 4,8 g fiber

  10. 151 mg natrium

  11. 40 mg kalcium

  12. 1,5 mg järn

  13. 47,1 mg vitamin C

  14. 603 µg betakaroten

  15. 0,2 mg vitamin E

Recept  från boken Healthy Eating for Life to Prevent and Treat Diabetes av Patricia Bertron, recept av dietist Jennifer Raymond via pcrm.org

 
 
 

Kommentarer


Ta del av vårt nyhetsbrev

Tack för att du följer oss!

Läkare för framtiden
info@lakareforframtiden.se

©2025 Läkare för framtiden

bottom of page