top of page


Äta frukt och grönsaker i unga år förebygger hjärtsjukdom
De som åt 7 till 9 portioner frukt och grönsaker per dag hade mindre förkalkningar i sina kärl och hade 25 procent mindre risk för...


Mättat fett ökar risk för hjärtkärlsjukdom
Forskarna följde 84 628 kvinnor ur Nurses’ Health Study och 42 908 män ur Health Professionals Follow-Up Study under 24-30 år. Kostintag...
Ägg ökar risk för hjärtsjukdom
Äggkonsumtion kan öka risk för hjärtsjukdom. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Atherosclerosis. Forskare analyserade...


Frukt skyddar hjärta och hjärna
Forskarna analyserade kostintag hos 30 458 kvinnor i kohorten UK Women’s Cohort Study och räknade ut risk att dö av hjärtinfarkt eller...
Linfrön sänker blodtryck
Att lägga linfrön i olika former till kosten sänker blodtryck. Detta enligt en ny metaanalys som publicerats i senaste numret av...


Ökade riskfaktorer för hjärtsjukdom med mer läsk – efter bara 2 veckor
76 personer delades in i 4 grupper som fick dricka läsk med olika halt av majssirap (HFCS high fructose corn sirap) vilket idag ersatt...


Minskad risk för många sjukdomar med mer nötter i kosten
Vid American Heart Associations årliga möte har det presenterats två studier. Bonaccio och medarbetare fann i en studie på 19 386...


Vegetarisk kost minskar risk för hjärtinfarkt
De vars kost i störst utsträckning bestod av växtbaserade livsmedel hade 20 procent lägre risk att dö av hjärtinfarkt jämfört med dem...


Fullkorn skyddar mot hjärtsjukdom
Länk till studien finns här. Tang G, Wang D, Long J, Yang F, Si L. Meta-analysis of the association between whole grain intake and...


En växtbaserad kost läkte kärlkramp utan läkemedel eller ingrepp
En 60-årig man diagnosticerades med kärlkramp som var så svår att han inte kunde gå längre än ett par hundra meter. I stället för...


Vegansk kost minskar risk för hjärtkärlsjukdom hos barn och vuxna
Forskare vid Cleveland Clinic randomiserade 28 barn och en av deras föräldrar att antingen äta en helt växtbaserad kost (PB) bestående av...


Nötkonsumtion kopplat till friskare hjärta, mindre cancer och längre liv
Forskarna har gått igenom totalt 15 studier där samband mellan nötkonsumtion och sjukdom beskrivits. Totalt 354 933 personer fanns med i...


Mer frukt och grönsaker minskar risk för hjärtkärlsjukdom
Man fann att ökad konsumtion av frukt, grönsaker respektive frukt och grönsaker minskade risk för hjärtkärlsjukdom med 16, 14 respektive...


Betaglukaner från havre sänker kolesterol
Man fann att mer än 3 gram betaglukaner från havre per dag i kosten minskar LDL-kolesterol med 0,25 mmol/l och totalt kolesterol med 0,30...


Mandlar i stället för bullar minskar bukfetma
Forskarna lottade 48 individer med högt kolesterol att äta antingen en kolesterolsänkande kost med tillägg av 42 gram mandlar dagligen i...


Mindre hjärtsjukdom och längre liv med fullkorn
Länk till studien finns här. Att undvika hälsosamma kolhydrater och äta mer animaliska produkter har även i tidigare studier visat sig...


Växtbaserad kost skyddar våra blodkärl
En sammanfattande rapport som publicerats i senaste numret av Permanente Journal lyfter vinster med en växtbaserad kost vid...


Impotens är ofta första tecknet på hjärtsjukdom
Män med tidigt stadium av hjärtsjukdom har i större utsträckning besvär med impotens. Detta enligt ny forskning som presenteras vid...


Lågkolhydratkost ökar risk för förtida död hos hjärtsjuka
En lågkolhydratkost med hög andel animaliska livsmedel uppvisar ett samband med förtida död. Detta enligt en ny studie som publicerats i...


Mindre mättat fett och mer fleromättat fett kopplat till mindre hjärtkärlsjukdom
En ny meta-analys från forskare vid Harvard som publicerats i tidskriften Cirkulation visar att ju mer fleromättat fett vi äter desto...
bottom of page
