top of page

Växtbaserad mat kopplat till mindre bröstcancer


Kvinnor som äter mer växtbaserat uppvisar lägre risk för bröstcancer. Detta enligt en presentation av forskare vid Harvarduniversitetet som hölls vid American Association for Cancer Research’ årliga kongress.

Forskarna följde 74 516 kvinnor ur Nurses’ Health Study och 93 915 kvinnor ur Nurses’ Health Study II i genomsnitt 25 år. Deltagarnas kostintag registrerades liksom nyinsjuknande i bröstcancer.

Man fann att de som åt mest av all mat från växtriket hade 8% lägre risk för bröstcancer. De som åt mest av hälsosamma livsmedel från växtriket (hela vegetabilier (frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn, bär, nötter och frön) och växtbaserade oljor) uppvisade 10% lägre risk. Kvinnor i denna grupp hade vidare 25% lägre risk att drabbas av hormonreceptornegativ bröstcancer. De som åt mest ohälsosam mat från växtriket (läsk, vitt mjöl, friterad mat, godis) uppvisade 21% ökad risk för bröstcancer.

Forskarnas slutsats är att dessa data förser oss med evidens för att ett växtbaserat ätande, specifikt intag av hälsosamma livsmedel från växtriket kan minska risk för bröstcancer.

Länk till presentationens abstract finns här

Andrea Romanos-Nanclares, Walter Willet et al, Abstract 837: Healthful and unhealthful plant-based diets and risk of breast cancer in U.S. women: Results from the Nurses’ Health Studies, Proceedings: AACR Annual Meeting 2021; April 10-15, 2021 and May 17-21, 2021; Philadelphia, PA

bottom of page