top of page


Mer hjärtkärlsjukdom av protein från kött – mindre av växtprotein
Forskarna följde 81 377 personer ur Adventist Health Study-2, deras kostintag registrerades liksom förekomst av hjärtkärlsjukdom. Man...


Växtbaserad kost minskar behov av mediciner och förbättrar blodvärden
Forskarna lät 31 personer med hjärtkärlsjukdom äta en helt växtbaserad kost utan animaliska och processade livsmedel. Maten var inte...


Samband mellan ägg, kolesterol och hjärtkärlsjukdom
En ny studie som presenterats vid en kongress anordnad av American Heart Association stärker samband mellan äggkonsumtion och...


Nötter främjar hälsa – inte viktuppgång
Forskarna gick igenom totalt 49 studier som på olika sätt värderat hälsoeffekter av att lägga till olika nötter till kosten. Man fann att...


Växtbaserad kost sänker blodfetter kraftigt
Forskarna lät 31 överviktiga personer med förhöjda blodfetter äta en helt växtbaserad kost i fyra veckor. Flertalet blodfetter av...


Lägre kolesterolvärde med växtbaserad kost
Forskarna sammanställde resultat från 30 observationsstudier som värderat kolesterolvärden hos vegetarianer och icke-vegetarianer samt...


Stora hälsovinster med vegansk och vegetarisk kost sammanfattade
Författarna har analyserat den forskning som beskriver hur effektivt växtbaserade koster förebygger sjukdomar. Deras slutsats är att en...


Vetenskapligt temanummer om växtbaserad kost
Länk till samtliga artiklar (i fulltext) finns här. Journal of Geriatric Cardiology, Vol 14, issue 5, 2017 #hjärtkärlsjukdom...


Kött och chark kopplat till förtida död i 9 sjukdomar
Forskarna gick igenom kostdata från 536 969 deltagare i NIH-AARP Diet end Health Study och registrerade intag av kött och järn. Man fann...


Växtbaserad kost minskar risk för hjärtkärlsjukdom
Forskare från Harvard följde 209 286 personer ur tre kohorter i mer än 20 år. Deltagarnas kostintag registrerades var fjärde år och man...


Växtbaserad kost mot övervikt, diabetes och hjärtsjukdom – randomiserad studie
Forskare lottade 65 personer till att antingen få sedvanlig vård och kostråd eller råd om en helt växtbaserad kost centrerad kring hela...


Friskare och längre liv ju grönare kost
Forskare har sammanställt resultat från 95 studier och summerat riskminskning för olika sjukdomar och förtida död vid ökat intag av frukt...


Animaliska livsmedel ökar risk för hjärtinfarkt och stroke
En högre halt av TMAO i blodet ökar risk för dödlig hjärtinfarkt eller stroke. Detta enligt en studie som publicerats i European Heart...


Hjärtexperter: Minska mättat fett
Avseende vår kost rekommenderas att vi minskar mängden mättat fett till fördel för fleromättat fett. Mättat fett finns huvudsakligen i...


Baljväxter skyddar mot hjärtsjukdom
Forskarna analyserade data från 14 studier som värderat baljväxtkonsumtion och risk för hjärtkärlsjukdom. Totalt ingick 367 000...


Mer kött ökar risk för förtida död – även med mer frukt och grönt
Forskarna följde 74 645 deltagare i Swedish Mammography Cohort och Cohort of Swedish Men, registrerade deras kostintag och dödsorsak hos...


Fett från komjölkprodukter ökar risk för hjärtsjukdom
Forskarna följde 222 234 deltagare ur Health Professionals Follow-Up Study och Nurses’ Health Study I och II och registrerade intag av...


Mindre diabetes och hjärtkärlsjukdom med växtbaserad kost
Forskarna har undersökt hur olika växtbaserade kostmönster kan minska risk för sjukdom. Forskarna analyserade kostintag och förekomst av...
Rebeccas hälsoresa – från 94kg till 66kg och i kontroll över sina dåliga gener
Rebecca äter helt växtbaserat och tycker att hon har fått massiva hälsovinster som viktminskning och ökad träningskapacitet. Ännu...


Vegetarisk kost sänker kolesterol
De studiedeltagare som ändrat sin kost till vegetariskt erfor en signifikant minskning av kolesterol i blodet vilket motsvarade en 10%...
bottom of page