top of page
Konferens "Framtiden är växtbaserad" 2024 och 2023
Upplev 2024-års och 2023-års konferenser “Framtiden är växtbaserad”, där ledande experter delar med sig av banbrytande kunskap om växtbaserad kosthållning och dess växande betydelse inom modern sjukvård.
Nedan kan du helt utan kostnad ta del av samtliga föredrag.
Framtiden är växtbaserad 2024-års föreläsningar
Från tallrik till planet: hur maten påverkar hälsan och miljön (21 min)
Peter Stenvinkel, professor i nefrologi vid Karolinska Institutet, överläkare och författare till boken Naturens intelligens, utforskar Professor kopplingen mellan kost, hälsa och miljö.
En insiktsfull föreläsning om hur mat, miljö och hälsa hänger samman. Från biologiskt åldrande och mikroplaster till tarmflora, ultraprocessad mat och biomimetik.
Framtiden är växtbaserad 2023-års föreläsningar
Kostens påverkan på diabetes och övervikt
(21 min)
Veronica Hedberg, Överläkare i Kirurgi
Föreläsningen visar att växtbaserad, WHO-anpassad kost kan förebygga och behandla typ 2-diabetes och övervikt. Färre sötsaker, mer fullkorn, frukt, grönt och baljväxter ger stora hälsovinster.
Kostens påverkan på hjärtkärlsjukdom och hypertoni (32 min)
David Stenholtz, Överläkare i Onkologi
David Stenholtz betonade växtbaserad kost för hjärthälsa. Svenskar får 15% av kalorier från oprocessad växtmat. Kolesterol under 3.88 skyddar mot hjärt-kärlsjukdom. Växtkost kan vända åderförkalkning och sänka blodtryck.
Växtbaserad kost till barn (44 min)
Karin Gibson, Dietist
Växtbaserad kost för barn kan vara komplett med planering och tillskott (B12, D-vitamin). Mindre övervikt, mer näring. Variera baljväxter, fullkorn, frukt, grönt, berikade produkter
Pandemier och animalisk livsmedelsproduktion
(63 min)
Björn Olsen, Professor i Infektionssjukdomar
Professor Olsen kopplar pandemier till industridjurhållning, antibiotikaanvändning och minskad biodiversitet. Han föreslår minskad köttkonsumtion och bättre miljöåtgärder för att förebygga nya utbrott.
Vegetarisk kost som norm på hjärtkliniken i Örebro – genomförande på lång sikt (27 min)
Stella Cizinsky, Överläkare och Verksamhetschef vid Hjärtkliniken, Universitetssjukhuset i Örebro
En hjärtklinik införde vegetarisk kost för personal och patienter, vilket ökade arbetsglädje, stärkte etisk profil och inspirerade forskning. Små kostförändringar gav stora hälsovinster.
Erfarenheter från att servera växtbaserad kost till inneliggande patienter (29 min)
Christina Hambraeus, Överläkare och Verksamhetschef vid Hjärtkliniken, Falu lasarett
Faluns hjärtklinik erbjuder växtbaserad kost med goda hälsoeffekter. Personalen är nu positiv, patienter mestadels nöjda. Möjlig framtida helt växtbaserad meny.
Växtbaserad nutrition till äldre (28 min)
Henrietta Lammes, PhD Nutritionist, Specialistläkare Internmedicin
Växtbaserad kost för äldre minskar skörhet, skyddar mot demens, bevarar funktioner och uppfyller proteinbehov. WHO och Livsmedelsverket stödjer mer växter. Kräver kunskap och planering.
Implementing plant-based diet in eleven New York City Hospitals (33 min)
Samantha Morgenstern, Managed Services, Central Office NYC Health+Hospitals
Paneldiskussion (18 min)
Avslut och tack (9 min)
bottom of page