top of page
Dr. Veronica Hedberg föreläser om:
Kostens påverkan på diabetes och övervikt
Utbildningsdagen "Framtiden är växtbaserad 2023", föreläsning inspelad 2023-10-07
I en tid då diabetes och övervikt blir allt vanligare i vårt samhälle finns det hopp om förändring genom kraften i våra dagliga val. Dr. Veronica Hedbergs föreläsning belyser hur vår kost inte bara kan förebygga utan även vända utvecklingen av dessa folkhälsoutmaningar.
Genom att dela både vetenskapliga insikter och gripande personliga berättelser, som den om New Yorks borgmästare Eric Adams, visar hon hur relativt enkla kostförändringar kan leda till remarkabla hälsoförbättringar. När över hälften av Sveriges befolkning kämpar med övervikt, och diabetes drabbar allt fler, är denna kunskap mer relevant än någonsin. Låt oss utforska hur medvetna matval kan transformera både individers hälsa och samhället i stort.
Här är en anteckningar av föreläsningen om kostens påverkan på diabetes och övervikt:
Huvudsakliga riskfaktorer för global hälsa
-
Ohälsosam kosthållning
-
Brist på fysisk aktivitet
WHO:s rekommendationer för hälsosam kost
-
Undvik socker och salt
-
Balansera energiintag med förbrukning
-
Fett max 30% av energiintaget
-
400g frukt och grönt per dag
-
25 g fibrer dagligen
-
Kolhydrater bör främst komma från fullkorn, frukt, grönt och baljväxter
Diabetes typ 2
-
Kännetecknas av insulinresistens
-
Leder till förhöjt blodsocker
-
Kan ge allvarliga komplikationer som njursvikt, cirkulationsproblem, synskador och ökad risk för stroke/hjärtinfarkt
-
Stark koppling till övervikt
-
Cirka 4-5 procent av svenskar och 11 procent av amerikaner har diagnosen diabetes
-
90% av fallen kan förebyggas med hälsosam livsstil
Kostfaktorer som ökar diabetesrisk
-
Sötade drycker
-
Bakverk
-
Vitt bröd
-
Kött och köttprodukter
Studier på adventister i USA, vegetarianer och veganer
-
Vegetarianer och framförallt veganer har betydligt lägre risk för diabetes
-
Se källa: Vegetarian diets and incidence of diabetes in the Adventist Health Study-2
Behandling av diabetes typ 2
-
Sker främst i primärvården
-
Involverar flera professioner (läkare, sjuksköterska, dietist, etc.)
-
Mål inkluderar normalt blodsocker och viktnedgång
-
Börjar med livsstilsintervention innan medicinering
Kostråd vid diabetes enligt europeiska riktlinjer
-
Evidence-based European recommendations for the dietary management of diabetes rekommenderar medelhavskost, liknande Nordiska näringsrekommendationerna, som huvudsakligen är en växtbaserad kost.
-
Betoning på växtbaserat och minimalt processat
-
Undvik ketogena dieter (för lågt kolhydratintag)
-
Kvaliteten på kolhydrater är viktigare än mängden
-
Ökat intag av frukt och grönt minskar risken för komplikationer
-
Socialstyrelsens råd liknar de europeiska: Kost vid diabetes hos vuxna
Berättelse om Eric Adams
Eric Adams, som tidigare var poliskommissarie och senare blev borgmästare i New York, upptäckte 2016 att han hade problem med synen och andra symtom som fick honom att söka läkare. Blodproven visade att han hade diabetes, tillsammans med förhöjda kolesterolvärden och högt blodtryck. Som behandling sattes han in på både tabletter och insulin.
Adams var dock intresserad av livsstilsförändringar och kom i kontakt med en amerikansk läkare som arbetade med växtbaserad kost. Tillsammans med sin fru började han äta växtbaserat, och resultaten kom snabbt - efter bara tre veckor återfick han synen. Efter tre månader hade hans diabetes försvunnit helt och han hade dessutom gått ner 16 kg i vikt. När han återbesökte sin ursprungliga läkare var denne förbluffad över de imponerande resultaten och antog först att det var medicinerna som hade fungerat exceptionellt bra. Adams kunde då berätta att han faktiskt inte hade tagit sina mediciner på en månad.
Denna personliga erfarenhet inspirerade Adams att hjälpa andra att äta mer hälsosamt. I sin roll som borgmästare i New York har han drivit igenom flera betydande projekt, bland annat införandet av köttfri måndag i kommunala skolor. Han har även varit med och påverkat att växtbaserad kost nu serveras på sjukhus - idag erbjuder elva sjukhus i New York växtbaserad kost till sina patienter.
Fler överviktiga i Sverige
-
51 procent av befolkningen är överviktiga
-
I Gävleborg är siffran 59 procent
-
Fetma kostar samhället 70 miljarder kronor årligen
-
Ökar risken för flera sjukdomar, även diabetes
Viktiga punkter om vikthantering
-
Energität mat är största orsaken till övervikt
-
Motion kan inte kompensera för ohälsosam kost
-
Växtbaserad kost har visat goda resultat för viktnedgång
-
Tillfälliga dieter är ofta verkningslösa på lång sikt
Forskningsresultat
-
BROAD-studien visade 11,5 kg viktnedgång på ett år med växtbaserad kost.
-
Effect of a Low-Fat Vegan Diet on BodyWeight, Insulin Sensitivity, Postprandial Metabolism, and Intramyocellular and Hepatocellular Lipid Levels in Overweight Adults visar 5,9 kilos viktnedgång på 16 veckor.
-
Jämförande studier visar bättre resultat för växtbaserad kost än medelhavskost för viktnedgång, se: A Mediterranean Diet and Low-Fat Vegan Diet to Improve Body Weight and Cardiometabolic Risk Factors: A Randomized, Cross-over Trial
-
Växtbaserad kost kan både förebygga och reversera övervikt och diabetes typ 2
Sammanfattningsvis visar föreläsningen att en växtbaserad kost baserad på hela vegetabilier kan vara mycket effektiv både för att förebygga och behandla diabetes typ 2 och övervikt.
bottom of page