Kost vid diabetes typ 2

OBS! Om du lider av diabetes och avser ändra din kost efter rekommendationerna på denna hemsida är det viktigt att du först stämmer av med din behandlande läkare. Din sjukdom kan på kort tid förbättras så att medicinjusteringar behöver göras.

Sjukdomsutvecklingen vid diabetes påverkas mycket av vår kost. Nedan följer våra rekommendationer. De liknar våra generella kostråd med några tillägg. Utöver att undvika industriellt behandlad snabbmat och animaliska produkter är det även av ytterligare vikt att tänka extra mycket på att undvika livsmedel som höjer blodsockret. Ett livsmedels förmåga att höja blodsocker brukar beskrivas med GI, eller glykemiskt index.
Dessa kostrekommendationer vid diabetes är hämtade från Physicians Committee for Responsible Medicine. Vi har efter inhämtat tillstånd gjort en fri översättning. För den som läser engelska finns ursprungstexterna här. Rekommendationerna är utvecklade av Neal Barnard som även bedrivit mycket forskning på området. Vi hänvisar till den och mycket annan forskning i vår fördjupningsdel.

Att äta enligt dessa rekommendationer innebär att du inte behöver mäta och väga din mat eller räkna kalorier. Du kan äta obegränsat, åtnjuta en behaglig mättnad hela dygnet och ändå se stora resultat. Vi delar upp rekommendationerna i fem steg.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Prenumerera via e-post

Följ oss på Facebook

Twitter