Kolorektalcancer

Zhu et al 2013
Här följde man 529 patienter som drabbats av tjock- och ändtarmscancer i tio år. De som hade högre konsumtion av charkvaror hade 2,3 gånger högre risk för återfall i tjocktarmscancer och 2,1 gånger högre risk att dö av samma sjukdom.

Meyerhardt et al 2007
Här följde man 1009 patienter som behandlats för tjocktarmscancer med hög risk för återfall. Man såg att risken för återfall var 2,9 gånger högre hos dem med ett så kallat ”västerländskt” kostmönster, med mycket animaliska produkter och snabba kolhydrater. För samma grupp sågs en 2.3 gånger högre risk att dö av alla orsaker.

Meyerhardt et al 2012
Samma forskarteam har också analyserat risk för återfall hos patienter med tjocktarmscancer i förhållande till kost med hög ”glycemic load”. Det innebär kost med högt GI (glykemiskt index) som socker och vitt mjöl. Man fann att de som åt mer av sådan kost hade 1.79 gånger högre risk för återfall. Hos överviktiga var riskökningen 2,26 gånger.

Zell et al 2007
Här studerade man 511 patenter som behandlats för tjock- och ändtarmscancer. Här fann man ingen signifikant riskminskning i relation till kost vid sporadiska fall. Men när man analyserade fall med stark ärftlig komponent sågs en skillnad i total överlevnad efter tio år. Den var 42% hos dem som åt mer kött och 65% hos dem som åt mindre.

Tian et el 2008
Här studerades 39 patienter som behandlats för tjock- och ändtarmscancer. Man försökte skatta hur välnärda patienterna var efter operation och några månader senare. Man hittade inga skillnader avseende risk för återfall eller överlevnad men noterade bättre livskvalitet hos dem som var välnärda vid andra tidpunkten.

Wolpin et al 2008
Här mättes folsyranivåer i blodet hos 301 patienter som fått behandling mot tjock- och ändtarmscancer inom Nurses’ Health Study och Health Professionals Follow-Up Study. De som hade högst nivåer av folsyra hade 58% lägre risk att dö av canceråterfall och 54% lägre risk att dö av alla orsaker. Bra folsyrakällor är grönbladsväxter, baljväxter, jäst, solrosfrön och avokado.

Vrieling et al 2010
Detta är en review av litteraturen innan 2010 avseende risk för återfall i tjock- och ändtarmscancer och BMI, fysisk aktivitet och kost. Avseende kost inkluderade man några av ovan studier plus en mängd andra som analyserade intag av fiskleverolja, vin, halter av fytokemikalier och vitaminer i blodet. Dessa studier hade lite spretande resultat.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Prenumerera via e-post

Följ oss på Facebook

Twitter