top of page

Läkare för framtiden
HÄLSA, HÅLLBARHET, HELHET
Framtiden är växtbaserad 2024
Här är alla föreläsningar från vår årliga konferens Framtiden är växtbaserad, år 2024.

Dr David Stenholtz: Växtbaserad kost som ett verktyg i primärvården
David Stenholtz, ST-läkare i allmänmedicin, specialist i onkologi och grundare av Läkare för framtiden föreläser om det vetenskapliga stödet för kostens effekter, där exempelvis diabetes typ 2 kan reverseras genom kostförändringar.
Dr Michael Klaper: What I wish I learned in Medical School about nutrition
Dr. Michael Klaper, en läkare med lång erfarenhet inom allmänmedicin, akutsjukvård och näringsmedicin, föreläser om hur kost och livsstil kan förebygga och vända kronisk sjukdom. Han arbetar med den ideella organisationen Moving Medicine Forward, som utbildar läkarstudenter och läkare i detta.


Dr Annika Lundgren Cronsioe och Helene Hillstierna: Erfarenheter från grön omställning inom kvinnosjukvården
Med. Dr. Annika Lundgren Cronsioe och Helene Hillstierna, överläkare respektive vårdenhetschef på Kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus, föreläste om arbetet med att införa vegetarisk patientkost.
Dr Benno Krachler: Är livsstilsmedicin växtbaserad?
Dr. Benno Krachler, verksamhetschef för Livsstilsmedicin Österåsen, Region Västernorrland, docent vid avdelningen för Hållbar Hälsa, Umeå universitet och en pionjär inom livsstilsmedicin i Sverige, föreläser om livsstilsmedicin och dess tillämpning.


Prof Peter Stenvinkel: Från tallrik till planet: Hur maten påverkar hälsan och miljön
Peter Stenvinkel, professor i nefrologi vid Karolinska Institutet, överläkare och författare till boken "Naturens intelligens", utforskar kopplingen mellan kost, hälsa och miljö.
Dr Greger:
How not to age
Dr. Michael Greger är en amerikansk läkare, författare och internationellt erkänd expert inom växtbaserad kost och hälsa. Denna föreläsning handlar om att åldrandet inte behöver vara en ofrånkomlig process av försämring, utan att vår livsstil och kost i hög grad kan påverka hur vi åldras.


Axel Lilliestråle: Praktisk växtbaserad näringslära
Axel Lilliestråle, kostvetare och styrelseledamot för Läkare för framtiden, som studerar ett masterprogram i folkhälsa och framtida livsmedel vid Lunds universitet, föreläste om växtbaserad kost baserad på hela och oprocessade växtbaserade livsmedel till skillnad från raffinerade produkter som vitt mjöl, socker, oljor och juice.
Henrietta Lammes: Hur kostval kan göra skillnad
Dr. Henrietta Lammes, läkare och nutritionist vid Nyköpings lasarett, föreläser om inflammation och dess koppling till kost. Inflammation är en central faktor i både akuta och kroniska sjukdomar, och kostval har en avgörande inverkan på att minska inflammation och förbättra hälsan.


Mattias Kristiansson: Pionjär inom växtbaserad mat i Sverige
Mattias Kristiansson, en central figur inom den svenska växtbaserade matrörelsen, berättar om sin resa från arbete inom landstinget till att grunda tidningen "Vego".
Elisabeth Dean & Constantina Lomi: The Universal Food Guide
Professor Emerita Elizabeth Dean från University of British Columbia och specialistfysioterapeut Constantina Lomi från Karolinska Universitetssjukhuset föreläser om optimala kostråd, som de menar bör baseras på en oprocessad, vegansk kost. De kritiserar termer som "begränsa" och "konsumera med måtta" för ohälsosamma livsmedel, då de antyder att en viss mängd är acceptabel.

bottom of page