Steg 0 – Vår genomsnittliga kost

För att beskriva utgångspunkten för att äta hälsosammare har vi gjort ett diagram som visar den genomsnittliga matkonsumtionen i Sverige. Siffrorna har vi hämtat från Jordbruksverkets statistik (se här).Kalori-intag i Sverige 2 png

De livsmedel som är erkänt hälsosamma har vi valt att färglägga. De är fullkornsprodukter, baljväxter, grönsaker, frukter, bär, nötter och frön.
De livsmedel som antingen ökar vår ohälsa eller inte gör någon nytta har vi markerat i olika gråskalor från vitt till svart. De är rött kött, kyckling, fisk, ägg, mjölkprodukter, socker, vitt mjöl och oljor. Som du ser är andelen hälsosamma livsmedel idag ca 16 % av vårt kaloriintag. För den som äter en i Sverige genomsnittlig kost finns det alltså ett mycket stort utrymme att ändra kosten i en mer hälsosam riktning.

 

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Följ oss på Facebook

Prenumerera via e-post

Fyll i din e-postadress för att prenumerera på vårt nyhetsbrev, samt bli notifierad via e-post när vi postar nya inlägg.

Twitter

Instagram