De som följer en vegansk kost har i mindre utsträckning riskfaktorer för sjukdom jämfört med dem som äter blandkost. Detta enligt en ny metaanalys som publicerats i tidskriften PLOS ONE.
Forskarna analyserade 40 studier från mer än ett dussin länder som jämfört riskfaktorer för sjukdom hos personer som äter vegansk kost med blandkostare.
Man fann att de som åt veganskt åt färre kalorier, mindre mättat fett, hade lägre kroppsvikt, mindre LDL-kolesterol, triglycerider, blodtryck och blodsocker, jämfört med dem som åt blandkost. I Taiwan var det mindre skillnad mellan veganer och icke-veganer. Författarna misstänker att de som kallar sig för veganer där inte håller sig helt till vegansk kost och att blandkostare äter färre animaliska produkter jämfört med andra länder.
Länk till studien finns här.
Benatar JR, Stewart RAH. Cardiometabolic risk factors in vegans; a meta-analysis of observation studies. PLOS ONE. Published online December 20, 2018.
Commentaires