top of page

Varför döljer Jordbruksverket risker med svensk kyckling?


Denna vecka avslöjades att Jordbruksverket har försökt mörka att pågående utbrott av campylobacter orsakas av svensk kyckling. Anledningen är att man inte vill att kycklingkonsumtionen minskar då detta skulle gå på tvärs mot regeringens livsmedelsstrategi.

TT och Dagens Nyheter har skrivit om campylobacterutbrottet. Tusentals svenskar har blivit så svårt sjuka att de tvingats söka sjukvård. Kurvorna pekar uppåt och smittskyddsläkare bedömer läget som allvarligt. Det råder ingen tvekan om att smittkällan är färsk svensk kyckling.

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten redogjorde för detta i ett utkast till pressmedelande. Mailväxlingar mellan Jordbruksverket och Folkhälsomyndigheten avslöjar att Ingrid Eilertz, som är avdelningschef på Jordbruksverket, verkade för att stryka hans citat att färsk svensk kyckling är orsaken. Mailen avslöjar att anledningen till att man vill dölja smittokällan är att det går emot regeringens livsmedelsstrategi som vill främja svensk kycklingproduktion. TT har försökt nå Eilertz men hon gjorde sig oanträffbar.

Hur har detta kunna ske? Vi litar på att våra myndigheter förmedlar saklig information och väl underbyggda rekommendationer. Nu får vi höra att de för oss bakom ljuset. Varför? För att skydda kycklingindustrin? Ska inte våra myndigheter prioritera allmänintresse framför enskilda aktörers vinstmarginaler?

När det kommer till att äta djur är det mycket vi gärna blundar för. Vi vet idag att rött kött och charkvaror orsakar cancer. Vi vet att mjölkprodukter höjer vårt kolesterol och ger oss hjärtkärlsjukdom (mer än 90 kalori% av de mjölkprodukter vi intar är feta och vår största källa till mättat fett, transfett och kolesterol). Vi vet att köttproduktionen står för högre utsläpp av växthusgaser än alla bilar, båtar och flygplan tillsammans. Vi vet att de individer som hålls i den industriella djurhållningen lider. Vi vet att vi ur näringssynpunkt inte behöver dessa livsmedel. Ändå fortsätter de flesta av oss äta dem. Vi låter oss vilseledas av industrins färgglada propaganda med Bregottfabriker, ”naturens sportdryck” och ”riktig mat”.

Men vill vi verkligen fortsätta blunda? Vill vi att våra myndigheter bidrar till förnekelse och okunskap? Kyckling lyfts som ett hälsosamt, miljövänligt alternativ till rött kött men kyckling är inte oproblematiskt ur hälsosynpunkt. Kyckling innehåller samma cancerframkallande ämnen som rött kött, samma kolesterol och mättat fett. Det är helt fritt från fibrer och antioxidanter och det gör oss magsjuka. Att i stället välja vegetabiliska proteinkällor som baljväxter, nötter och frön är en stor vinst ur näringssynpunkt.

Vi vet idag att den största vinsten för djur, miljö och hälsa är att äta så grönt som möjligt, inte att ersätta kött med kyckling. Vi behöver gemensamt sträva efter grönare måltider. Det blåser fortfarande en motvind i form av reklam, sociala normer, matpriser och tillgänglighet som driver oss att äta fler djur men tillsammans kan vi vända dessa vindar.

När fega politiker och myndigheter sviker är det upp till oss att agera. Låt oss hålla igen på kycklinginköpen och njuta av gröna måltider!

David Stenholtz Ordförande Läkare för framtiden

bottom of page