top of page

Växtbaserad kost uppvisar samband med mindre benskörhet


Att äta mer från växtriket kan skydda mot benskörhet enligt en ny kinesisk studie.


Forskarna analyserade kostintag och förekomst av benskörhet hos 6 613 män och kvinnor som var äldre än 60 år. Deltagaras matvanor poängsattes enligt tre index där det första gav höga poäng för alla växtbaserade livsmedel (PDI), det andra gav höga poäng för hälsosamma växtbaserade livsmedel som frukt, grönsaker, baljväxter och fullkorn (hPDI) och det tredje för ohälsosamma växtbaserade livsmedel som socker, vitt mjöl och efterrätter (uPDI).


Man fann att de som åt mest av alla växtbaserade livsmedel (PDI) hade 20 procent mindre risk för benskörhet jämfört med dem som åt minst. De som åt mest av hälsosamma växtbaserade livsmedel (hPDI) hade 36 procent mindre risk och de som åt mest ohälsosamma växtbaserade livsmedel (uPDI) hade 42% ökad risk för benskörhet jämfört med dem som åt minst.


En hög konsumtion av mjölkprodukter (2-3 gånger per dag) ökade risk för benskörhet.


Länk till studien finns här.


Hu et al, Association of plant‐based dietary patterns with the risk

of osteoporosis in community‐dwelling adults over 60 years: a cross‐sectional study, Osteoporosis International (2023) 34:915–923

Comments


bottom of page