top of page

Växtbaserad kost kan lindra nervsmärtor vid diabetes

En komplikation vid diabetes typ 2 är nervskador i ben och fötter (diabetesneuropati) vilket kan leda till smärtor. En tidigare studie där patienter med diabetessmärtor serverades en helt växtbaserad (vegansk) kost i 25 dagar visade att deras i många fall mycket svåra smärta helt försvann inom loppet av dagar.

Forskare vid Physicians Committee for Responsible Medicine har nu gjort en studie där patienter med smärtsam diabetesneuropati fick stöd att ändra sin kost till en helt växtbaserad genom gruppmöten en gång i veckan. Resultaten publicerades denna vecka i tidsskriften Nutrition & Diabetes som är en del av Nature Publishing Group.

35 personer lottades till att ändra kost eller sedvanlig uppföljning under 20 veckor. De som ändrade kosten uppvisade en relativt stor viktnedgång (6,4 kg) och en signifikant lindring av smärta.

Forskarnas slutsats är att resultaten visar att kostintervention som syftar till en växtbaserad kost kan vara av värde i behandling av diabetesneuropati.

Länk till studien finns här.

AE Bunner , CL Wells , J Gonzales , U Agarwal , E Bayat and ND Barnard, A dietary intervention for chronic diabetic neuropathy pain: a randomized controlled pilot study. Nutrition & Diabetes (2015) 5, e158; doi:10.1038/nutd.2015.8

Comments


bottom of page