
Jo, rött kött och charkvaror orsakar cancer och har uppvisat samband med flera andra kroniska sjukdomar som diabetes typ 2 och hjärtsjukdom. Henrik beslutar sig efter inrådan av hjärtläkaren Stella Cizinsky som sitter i vår rådgivande kommitté att bli vegan i fyra veckor. Han får lämna blod- och avföringsprov vid start och efter fyra veckor för att se om markörer för kronisk sjukdom förbättrades.
Det gör de inte, varken hans kolesterol eller markörer för inflammation men hans tarmflora förbättras. Är detta en representabel bild av vad man kan förvänta sig? Vad säger vetenskapen?
En växtbaserad kost har en mycket kraftig förmåga att sänka vårt kolesterol vilket har bekräftats i flertalet experiment– och befolkningsstudier. Så varför sjönk inte Henriks blodfetter?
Det är inte konstigt eftersom han misskötte sin kost så till den milda grad att man undrar om det inte rör sig om ett medvetet sabotage för att dölja vinster med vegansk kost. Till frukost äter han något enstaka äpple men annars ”vitt bröd och guacamole”. Vi ser honom äta sojaburgare med pommes, processat protein och vegan-ost. Han noterar, inte förvånande, att hans träningsresultat försämras.
Det är den växtbaserade andelen, dvs frukt, baljväxter, fullkorn, grönsaker, nötter, frön och bär som står för hälsofördelarna om vi blir veganer och äter man inte dessa utan huvudsakligen processade livsmedel som vitt mjöl, socker och alkohol så uteblir så klart hälsovinsterna. Tyvärr fick inte Henrik information om detta och under experimentet avråddes han inte specifikt från socker och alkohol, något han jublade åt innan han lämnade läkarmottagningen.
Väljer vi en växtbaserad kost så sjunker vårt kolesterolvärde vilket motverkar åderförkalkning och minimerar vår risk att drabbas av följdsjukdomar som; hjärtinfarkt, impotens, stroke och kroniska bensår. Ett växtbaserat kostskifte förebygger inte bara åderförkalkning utan får till och med hjärtkärlsjukdom att gå tillbaka. Detta har inget annat kostmönster kunnat åstadkomma, inte heller något läkemedel eller medicinskt ingrepp. Lägg därtill ett längre liv med minskad risk för cancer, diabetes typ 2, högt blodtryck, övervikt och metabolt syndrom.
Det är förstås synd att Henrik Schyffert inte fick denna information. Kanske hade det då inte blivit ett så tråkigt slut på sagan. Henrik hade slagit vad med sin son att han kunde föda upp och lära känna två grisar och ändå själv slakta dem. Annars lovade han att bli vegetarian. Påverkad av samhällets animalienorm, sin egen föråldrade bild av manlighet och sina smaklökar valde han att bryta löftet till sin son. Han lät någon annan slakta grisarna och lovade i stället sin son att halvera sin köttkonsumtion.
Programmet brast inte bara i att visa de fulla hälsovinsterna av att bli vegan utan även miljövinster slarvades delvis bort med ett onyanserat prat om ”öppna landskap” och det etiskt problematiska med att döda och skada för mat kunde också ha stärkts. Personligen är jag övertygad att när vi når full förståelse, både känslomässig och intellektuell, av den skada vi åsamkar oss själva, djuren och vår miljö med vår animaliekonsumtion så kommer vi välja gröna alternativ. Köttets lustar når inte hela vägen fram men låt oss hoppas att det för många blir ett steg av flera på vägen mot ett samhälle där ingen kännande varelse skadas eller dödas i onödan för vissas njutning. Det kommer både djuren, vår hälsa och vår miljö att vinna på.
Vi önskar alla en God Jul och hoppas ni njuter av en utsökt julmiddag fylld med gröna läckerheter!
David Stenholtz Ordförande Läkare för framtiden