Studier som värderade så kallad Medelhavskost fann att en högre följsamhet till Medelhavskost var associerade med minskad risk för försämrad kognitiv funktion, demens eller Alzheimer i 4 av 6 tvärsnittsstudier, 6 av 12 longitudinella studier, 1 klinisk prövning och 3 meta-analyser. För en västerländsk befolkning innebär följsamhet till Medelhavskost en kraftig ökning av intaget av hela vegetabilier och en minskning av animaliska produkter och processade livsmedel.
För andra i huvudsakligen växtbaserade kostmönster sågs ett samband mellan högre följsamhet och minskad risk för försämrad kognitiv funktion och/eller demens i alla 6 tvärsnittsstudier och i 6 av 8 longitudinella studier.
Länk till studien finns här.
van de Rest O, Berendsen AA, Haveman-Nies A, de Groot LC. Dietary Patterns, Cognitive Decline, and Dementia: A Systematic Review. Adv Nutr. 2015 Mar 13;6(2):154-168. doi: 10.3945/an.114.007617. Print 2015 Mar.
#demens #växtbaseradkost #medelhavskost #alzheimer #kognitivfunktion