top of page

Rebeccas hälsoresa – från 94kg till 66kg och i kontroll över sina dåliga gener

Rebecca äter helt växtbaserat och tycker att hon har fått massiva hälsovinster som viktminskning och ökad träningskapacitet. Ännu viktigare känner hon är att hon minskar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och övervikt, något som finns i familjens gener på båda sidor. Hon gör det för hälsan, miljön och för djuren.


Sommaren 2009 ställde jag mig på vågen och fick en chock. 94 kilo på mina ynka 165 cm. Aldrig någonsin hade jag vägt så mycket. BMI-skalan visade fetma. Jag visste att något måste göras.


Jag hade föga kunskap om nutrition, och LCHF-vågen svepte precis in över Sverige när detta hände. Jag hoppade på den trenden, började träna basket igen, och inom loppet av 9 månader hade jag tappat 25 kilo. Där skulle ju historien kunna ha slutat lyckligt kan man tro, men det gjorde den inte.


Jag kunde inte hålla mig ifrån snabba kolhydrater i form av godis och skräpmat på storhelger, födelsedagar, somrar, fester, ja, ni fattar kontentan. Så det var ett evigt viktpendlande i alla de år jag höll fast i LCHF. Det är dessutom inte hållbart för miljön, och av etiska själ heller ej särskilt snällt mot djuren.


Efter viktuppgångar panikade jag och testade att räkna kalorier, äta lightprodukter och träna, gå på Naturdiet shakes och vid två tillfällen så vattenfastade jag till och med. Jag grävde bara mig själv en djupare grav. Inte en enda gång satt jag hälsan i första hand, det var alltid viktigast att vara smal och snygg. Vilket jag aldrig lyckades med ändå, tröståt och viktpendlade ännu mer.


Hösten 2014 fick jag ett wake-up call. Min biologiska far dog, 55 år gammal, i hjärtinfarkt. Han hade även diabetes. Jag fick höra av min kusin att hjärtproblem är vanligt i vår släkt på min pappas sida. På min mammas sida har vi blodproppar i generna, samt att de flesta är överviktiga. ”Det kommer gå åt helvete om jag fortsätter leva så här”, tänkte jag. En vecka senare hände något som förändrade mitt liv. Några vänner till mig visade mig dokumentären ”Forks Over Knives”. Jag hade verkligen ett EUREKA!-moment då. Alla bitarna föll på plats.

Sen dess har jag skippat kött/fisk/fågel och mejeriprodukter helt. Jag äter inte heller socker.


Lagar mest min egen mat (mycket broccoli, linser/bönor, quinoa osv), äter massa frukt till mellanmål och havregrynsgröt till frukost. Finns ekologiska alternativ så väljer jag alltid dem. Jag har, för första gången i mitt liv, sprungit en mil (helt utan ansträngning måste jag tillägga). Jag tänker på hälsan och vikthetsar inte alls längre, och ändå ligger jag nu på bekväma 66 kilon. Jag försöker promenera eller jogga varje dag. Om min kropp vill gå ner mer, så gör den det!


Jag mår så himla bra i att jag vet att jag gör allt jag kan för att förhindra sjukdomar, så jag skulle aldrig vilja stoppa något ”skräp” i min kropp för att förstöra den (vitt ekologiskt vin ett undantag (=lyckliga kalorier)). Hoppas alla människor kan komma att se hälsovinsterna i detta levnadssätt, jag har aldrig mått så bra! För hälsan, för miljön, för djuren.


Liknande inlägg

Visa alla

Erika blev av med sina allergier

Jag har varit kraftigt allergisk sedan jag var barn: pollenallergi, pälsdjursallergi, eksem och astma. Jag har medicinerat tungt under större delen av mitt liv med inhalationer, kortisonkrämer, antihi

”Har aldrig haft så mycket energi som nu”

Övergick till en växtbaserad kost i januari 2014 med enstaka (5-6 gånger) inslag av mejeriprodukter det första halvåret. Sedan ungefär ett år tillbaka äter jag i princip enbart växtbaserad kost, minim

Jacob tog kontroll över sin Crohns sjukdom

Det här är min berättelse om hur jag tog mig från att vara ett offer, till 100 procent kontrollerad av en kronisk tarmsjukdom, till att ha förmågan att stänga av eller sätta igång sjukdomen helt och h

Kommentare


bottom of page