top of page

Planetary Health Diet kopplas till 57 % lägre risk för död i hjärt-kärlsjukdom hos afroamerikanska kvinnor under 55 år

En nyligen publicerad studie i tidskriften The American Journal of Clinical Nutrition, 23 januari 2025, visar att det finns ett tydligt samband mellan en kost med mycket växtbaserad mat, kallad Planetary Health Diet (PHD), och lägre dödlighet på grund av hjärt-kärlsjukdomar, bland afroamerikanska kvinnor i USA. Studien, med titeln “Planetary Health Diet Index in relation to mortality in a prospective cohort study of U.S. Black females”, pekar på att PHD kan kopplas till 57 procent lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom hos yngre afroamerikanska kvinnor (under 55 år). Studien har letts av Dr. Yifei Shan vid Boston University.


PHD innebär att man äter mycket grönsaker, frukt, fullkorn, baljväxter, nötter och andra livsmedel från växtriket, samtidigt som man begränsar rött och processat kött, mättade fetter och socker. För att mäta kostens effekt har forskarna använt data från den stora befolkningsstudien Black Women’s Health Study. I den studien fick 33 824 kvinnor, som vid studiens början 2001 inte hade cancer eller hjärt-kärlsjukdom, svara på frågor om vad de åt. Med hjälp av ett särskilt index, Planetary Health Diet Index (PHDI), som utgår från 15 olika grupper av livsmedel, har forskarna kunnat bedöma hur väl deltagarna följde PHD.


Under de 18 år som studien pågick dog 3 537 av kvinnorna, varav 779 dog av hjärt-kärlsjukdom och 1 625 av cancer. Resultaten visar att de kvinnor som låg närmast PHD i sin kost hade 18 procent lägre risk att dö, oavsett orsak, och 26 procent lägre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom. Mest intressant är att hos deltagare under 55 år såg man att risken för att dö i hjärt-kärlsjukdom var hela 57 procent lägre.


KÄLLA

Comentarios


bottom of page