Newsweek rapporterar om en oroväckande kunskapslucka kring kost och bröstcancer bland amerikanska kvinnor. En ny undersökning visar att 70 procent av kvinnorna inte nämner kost som en möjlig metod för att minska risken för bröstcancer, trots att det är en viktig riskfaktor.
Undersökningen, utförd av Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM), fann att endast 28 procent av kvinnorna nämnde att de trodde att mat var en bra metod för att minska bröstcancerrisken.
Dr. Kristi Funk, bröstcancerkirurg och preventionsexpert, påpekar att nästan 50 procent av bröstcancerfallen teoretiskt sett kan förebyggas genom kost och livsstil. Hon menar till och med att 80 till 90 procent av fallen skulle kunna undvikas.
Undersökningen visar också att kunskapen om kostens roll i bröstcancerprevention inte har förbättrats nämnvärt på 30 år. År 1995 nämnde 23 procent av kvinnorna kost som en potentiell preventionsmetod, bara 5 procentenheter lägre än i den senaste undersökningen.
Experter rekommenderar en växtbaserad kost rik på fibrer, sojaprodukter, linfrön och korsblommiga grönsaker för att minska risken för bröstcancer. De varnar också för att processat kött och mejeriprodukter kan öka risken.
Sammanfattningsvis belyser Newsweek-artikeln behovet av bättre utbildning och information om kostens roll i bröstcancerprevention, särskilt från sjukvårdspersonal. Endast 28 procent av de tillfrågade kvinnorna hade fått sådan information från en vårdgivare.
KÄLLA
Comments