Kvinnor som äter mer grönsaker uppvisar lägre risk för bröstcancer. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.
Forskarna följde 335 054 kvinnor inom ramen för EPIC-studien (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) under 11,5 år. Kostintag registrerades liksom förekomst av bröstcancer.
Man fann att de kvinnor som åt mest grönsaker hade 13% lägre risk för bröstcancer än de som åt minst. För icke-hormonkänslig bröstcancer var riskminskningen 26% och för hormonkänslig 9%.
Forskarnas slutsats är att studien stödjer befintlig evidens att högt intag av grönsaker har ett samband med lägre risk för bröstcancer.
Länk till studien finns här.
Marleen J Emaus, Petra HM Peeters, Marije F Bakker, Kim Overvad, Timothy J Key et al, Vegetable and fruit consumption and the risk of hormone receptor–defined breast cancer in the EPIC cohort. Am J Clin Nutr January 2016 vol. 103 no. 1 168-177
Comments