top of page

Mer kött ökar risk för förtida död – även med mer frukt och grönt


Personer som äter mer rött kött uppvisar ökad risk för förtida död, även om de äter mer frukt och grönsaker. Detta enligt en svensk studie som publicerats i tidskriften American Journal of Clinical Nutrition.

Forskarna följde 74 645 deltagare i Swedish Mammography Cohort och Cohort of Swedish Men, registrerade deras kostintag och dödsorsak hos avlidna under uppföljningstiden.

Man fann att de som åt mest kött hade 21% ökad risk för förtida död av alla orsaker och 29% ökad risk för förtida död i hjärtkärlsjukdom jämfört med dem som åt minst kött. Resultaten var liknande oavsett om deltagarna åt lite, måttligt eller mycket frukt och grönsaker.

Länk till studien finns här.

Andrea Bellavia, Frej Stilling, and Alicja Wolk, High red meat intake and all-cause cardiovascular and cancer mortality: is the risk modified by fruit and vegetable intake? Am J Clin Nutr, First published August 24, 2016

Comments


bottom of page