top of page

Mättat fett ökar risk för hjärtkärlsjukdom


Att minska livsmedel med mättat fett i kosten och ersätta dessa med mer hälsosamma livsmedel minskar risk för hjärtkärlsjukdom. Detta enligt en ny studie från Harvard som publicerats i tidskriften Journal of the American College of Cardiology.

Forskarna följde 84 628 kvinnor ur Nurses’ Health Study och 42 908 män ur Health Professionals Follow-Up Study under 24-30 år. Kostintag värderades var fjärde år och antalet fall av hjärtkärlsjukdom registrerades.

Man fann att ett ökat intag av fleromättat fett (från växtriket) och kolhydrater från fullkorn minskade risk för hjärtkärlsjukdom med 20% respektive 10%. Däremot sågs att ett ökat intag av kolhydrater från vitt mjöl och tillsatt socker ökade risk för hjärtkärlsjukdom med 10%.

Studien värderade även vad som händer om man ersätter mättat fett (huvudsakligen från djurriket) med fleromättat fett, enkelomättat fett eller kolhydrater från fullkorn. Man såg då en minskad risk för hjärtkärlsjukdom (25%, 15% respektive 9% minskad risk). Att ersätta mättat fett med kolhydrater från vitt mjöl eller tillsatt socker minskade inte risk för hjärtkärlsjukdom. Detta förklarar även varför vissa studier inte påvisar samband mellan intag av mättat fett och risk för hjärtkärlsjukdom. Deltagarna i sådana studier ersätter i regel mättat fett med vitt mjöl eller tillsatt socker.

Länk till studien finns här.

Studien har blivit mycket omskriven i engelskspråkig press, till exempel Time och NBC.

Yanping Li, PhD; Adela Hruby, PhD, MPH; Adam M. Bernstein, MD, ScD; Sylvia H. Ley, PhD; Dong D. Wang, MD; Stephanie E. Chiuve, ScD Laura Sampson, RD; Kathryn M. Rexrode, MD, MPH; Eric B. Rimm, ScD Walter C. Willett, MD, DrPH; Frank B. Hu, MD, PhD, Saturated Fats Compared With Unsaturated Fats and Sources of Carbohydrates in Relation to Risk of Coronary Heart Disease. J Am Coll Cardiol. 2015;66(14):1538-1548. doi:10.1016/j.jacc.2015.07.055

Comments


bottom of page