top of page

Mättat fett ökar risk för förtida död


Mättat fett och transfett kan öka vår risk för förtida död på grund av flertalet sjukdomar. Detta enligt en studie som publicerats online i JAMA Internal Medicine.

Forskarna registrerade intag av fett i kosten och risk för förtida död hos 83 349 kvinnor och 42 884 män som var deltagare i studierna the Nurses’ Heath Study och the Health Professionals Follow-up Study.

De som åt mer mättat fett och transfett ökade sin risk för förtida död pga hjärtsjukdom, cancer och demens när de jämfördes med dem som åt mer omättat fett i stället.

Dessa fynd stödjer rekommendationen att begränsa mat med mycket mättat fett och transfett. Mättat fett finns huvudsakligen i livsmedel som kött, chark, kyckling, smör och feta mejeriprodukter. I Sverige kommer 70% av det transfett vi får i oss från kött och mjölkprodukter (se här).

Länk till studien finns här.

Wang DD, Li Y, Chiuve SE, et al. Association of specific dietary fats with total and cause-specific mortality. JAMA Intern Med. Published online July 5, 2016.

Comments


bottom of page