top of page

Kostförändring kan minska demensrisken med en femtedel

En ny preliminär studie presenterad vid en internationell Alzheimerkonferens 2024 visar ett intressant samband mellan vår kost och risken för demens. Forskningen, som baseras på data från över 130 000 deltagare insamlad under mer än tre decennier, indikerar att konsumtion av processat rött kött kan öka risken för demens, medan en enkel kostförändring kan minska risken avsevärt.


Studien fann att personer som åt cirka 28 gram processat rött kött dagligen hade 14 procent högre risk att utveckla demens jämfört med dem som endast konsumerade tre portioner per månad. Än mer anmärkningsvärt var att risken för demens minskade med 20 procent när den dagliga portionen processat rött kött ersattes med en portion nötter och baljväxter. Dessutom visade resultaten att varje ytterligare daglig portion processat rött kött var kopplad till accelererat kognitivt åldrande.


För att minska risken för demens och förbättra den kognitiva hälsan rekommenderar experter kostmönster som liknar Medelhavsdieten eller DASH-dieten. Dessa matvanor fokuserar på plantbaserad kost rik på frukt, grönsaker, fullkorn, baljväxter och nötter, samtidigt som de begränsar intaget av rött kött.



KÄLLA

Komentarze


bottom of page