top of page

Jacob tog kontroll över sin Crohns sjukdom

Det här är min berättelse om hur jag tog mig från att vara ett offer, till 100 procent kontrollerad av en kronisk tarmsjukdom, till att ha förmågan att stänga av eller sätta igång sjukdomen helt och hållet genom kosten och livsstilen. Helt utan mediciner, operationer eller alternativa behandlingar. Och lita på mig när jag säger att jag har testat det mesta man kan hitta idag.


Historien började när jag var 16 år i slutet av 9:an. Tillsammans med stressen över att ha högsta betyg och dåliga kost- och livsstilsvanor byggde jag upp en grogrund för den kroniska (obotbara) Crohns sjukdom att få fäste. Detta resulterade i att jag hade ständiga diarréer, kraftig viktnedgång och en stor nivå av inflammation i tarmen. Jag kände mig sjuk varje dag. Sjukvården gjorde så gott de kunde med att sätta mig på mest kortison. Efter någon månad försvann symtomen och jag började trappa ner medicinen.


Crohns sjukdom består vanligtvis av skov då man blir bättre en stund efter att ha tryckt undan symtomen, och sedan får tillbaka problemen för att då gå på en till kur med mediciner. För mig kom skoven tätare och tätare och till slut blev jag tvungen att konstant knapra kortison. Doktorn satte mig på lite olika mediciner men sjukdomen var kvar, den blev bara svårare och svårare att försöka trycka ner. Långvariga smärtattacker i fosterställningar med rinnande tårar och kraftiga blödningar från tarmen. Första gången det hände svimmade jag och blev upphittad i hallen av min oroliga mor. I 12 år levde jag med blödningar. Jag märkte att kroppen reagerade olika beroende på vad jag ätit men min läkare svarade bara att det inte fanns något vetenskapligt belägg för att kosten skulle kunna påverka Crohns sjukdom.


I min desperation började jag testa healing, vattenfasta, aura-avläsning, tankens kraft och positivt tänkande, säkerligen 100 olika kosttillskott och olika slags dieter. Jag tackade nej till smärtsamma undersökningar och verkningslösa mediciner på sjukhuset. Övertygelsen om att sjukvården inte hade alla svar för just mig hade vuxit så starkt och jag letade som en galning efter svaret i alternativa mirakelkurer.


Efter en lång kurs i levande föda startade jag som delägare en egen kursgård där jag utbildade andra att äta mer raw food. Jag mådde bra, kunde jobba 14 timmar 10 dagar i sträck med 1-2 dagars vilodagar under 3 års tid men var ständigt underviktig och hade inte riktigt hittat något hållbart som samtidigt läkte ut mig helt. Efter kursgårdstiden hade jag gett upp raw food och övergått till kokt mat och mestadels skräpmat igen.


Elva år av research, självstudier och extrema upplevelser kring kost och sjukdom, hade lett mig till att inse hur viktigt det är att skaffa mig en riktigt stadig grund att stå på. I slutet av 2013 började jag äta en helt växtbaserad kost med nyttig stärkelse och en stor mängd frukt.

Jag märkte att blödningarna som jag haft i över 10 år började försvinna mer och mer. Jag trappade ner medicinen och märkte att jag inte blev sämre, utan bara bättre och bättre. När jag var medicinfri hade jag en orolig mage i ungefär 3 månader, som är normalt och som stabiliserades till slut. Det viktigaste för mig var att jag åt en kost som jag var stabil på, något jag kunde fortsätta äta utan att bli sämre. Jag fick i mig tillräckligt med kalorier och näringsämnen utan att äta något som skadade tarmen.


Idag kan jag med enkla kostförändringar stänga av inflammationen eller sätta igång Crohn’s sjukdom igen. Allt ligger i mina händer, jag har kontrollen. Det känns otroligt kraftfullt och fantastiskt för självkänslan att inte vara ett offer.


Idag kan jag träna hur mycket jag vill som förut var väldigt begränsat pga sjukdomen. Styrkan och musklerna ökar så länge jag styrketränar och det mentala välmåendet är alltid på topp, världens bästa anti-depressiva kost för mig! Blodsockret har aldrig varit så stabilt på det låga fettintag och höga fiberinnehåll jag har i kosten.


Jag kan äta hur mycket mat jag önskar på goda frukter och alla nyttiga vegetabilier. Dessutom passar en frukt- och stärkelsebaserad kost mig perfekt för jag är extremt lat och kan göra det superenkelt men ändå få det riktigt gott och varierande.


Liknande inlägg

Visa alla

Erika blev av med sina allergier

Jag har varit kraftigt allergisk sedan jag var barn: pollenallergi, pälsdjursallergi, eksem och astma. Jag har medicinerat tungt under större delen av mitt liv med inhalationer, kortisonkrämer, antihi

”Har aldrig haft så mycket energi som nu”

Övergick till en växtbaserad kost i januari 2014 med enstaka (5-6 gånger) inslag av mejeriprodukter det första halvåret. Sedan ungefär ett år tillbaka äter jag i princip enbart växtbaserad kost, minim

Comments


bottom of page