top of page

Halverad risk för diabetes genom att äta mer växtbaserat


Ny studie från Harvard som publicerats i tidskriften Diabetes Care visar en halverad risk för diabetes typ 2 hos de kvinnor som åt mest från växtriket, minst från djurriket och minst processade livsmedel.

Forskarna följde 156 030 kvinnor i Nurses’ Health Study (NHS) (1980-2008) och NHS II (1991-2009). De konstruerade ett index för kostintag att minska risk för diabetes baserat på tillgänglig forskning. Detta gynnsamma kostintag innebar lågt intag av mättat fett, transfett, läsk och rött kött och charkvaror samt högt intag av fullkorn, fleromättat fett, kaffe och nötter.

En minskad risk för diabetes typ 2 sågs hos de kvinnor med högst index (de med högst följsamhet till den gynnsamma kosten), jämfört med de som hade lägst index. Man tittade på olika etniska grupper och riskminskningen var 51, 47, 55, 32 respektive 42 procent.

Länk till studien finns här.

Harvard University skriver om studien här.

Jinnie J. Rhee, Josiemer Mattei, Michael D. Hughes, Frank B. Hu and Walter C. Willett. Dietary Diabetes Risk Reduction Score, Race and Ethnicity, and Risk of Type 2 Diabetes in Women. Diabetes Care January 15, 2015, doi: 10.2337/dc14-1986

Comments


bottom of page