top of page

Grönare ätande minskar risk för reumatism


Kvinnor som äter hälsosammare enligt rekommendationer från hälsomyndigheter har minskad risk för reumatoid artrit (RA). Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Annals of the Rheumatic Diseases.

Forskare från Harvarduniversitetet följde 139 989 kvinnor som deltagit i Nurses’ Health Study I & II. Kostintag registrerades liksom nyinsjuknande i RA. Genomsnittlig uppföljningstid var 26 år.

Hur hälsosamt deltagarna åt graderades med 2010 Alternative Healthy Eating Index (AHEI) som ger höga poäng för fullkorn, fleromättade fettsyror, nötter och minuspoäng för rött kött, chark, vitt mjöl och socker.

Man fann att de kvinnor yngre än 55 år som åt mest hälsosamt hade 33% lägre risk att drabbas av RA jämfört med dem som åt minst hälsosamt. För reumatid artrit med förekomst av markörer i blodet (seropositiv RA) sågs en 40% minskad risk.

Länk till studien finns här.

Hu Y, Sparks JA, Malspeis S, et al. Long-term dietary quality and risk of developing rheumatoid arthritis in women Annals of the Rheumatic Diseases Published Online First: 30 January 2017.

bottom of page