top of page

Fler ”goda bakterier” i tarmen med grönare kost och samband med hälsa


Personer som väljer en kost som centreras kring vegetabilier uppvisar en tarmflora som kan skydda mot sjukdom. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Gut som tillhör British Medical Journal Group.

Forskarna registrerade kosten hos 153 personer som var blandkostare, vegetarianer eller veganer. Deltagarna delades in efter följsamhet till så kallad medelhavskost, dvs en kost som centreras kring frukt, grönt och fett från växtriket och där kött, smör och socker minimeras.

Man fann ett tydligt samband mellan högre följsamhet till medelhavskost och högre halt av korta fettsyror i avföringen och högre halt av bakterierna prevotella och firmicutes vilket i tidigare studier visats vara skyddande mot inflammatoriska sjukdomar och cancer. Vidare fann man att lägre följsamhet hade ett samband med högre halt av TMAO i urinen vilket är kopplat till åderförkalkning och hjärtkärlsjukdom.

Överlag var följsamheten till medelhavskost mycket hög bland deltagarna. Högst var den hos veganer (88%), sedan vegetarianer (65%) och lägst hos blandkostare (30%).

Länk till studien finns här.

Francesca De Filippis, Nicoletta Pellegrini, Lucia Vannini, Ian B Jeffery, Antonietta La Storia, Luca Laghi, Diana I Serrazanetti, Raffaella Di Cagno, Ilario Ferrocino, Camilla Lazzi, Silvia Turroni, Luca Cocolin, Patrizia Brigidi, Erasmo Neviani, Marco Gobbetti, Paul W O’Toole, Danilo Ercolini, High-level adherence to a Mediterranean diet beneficially impacts the gut microbiota and associated metabolome. Gut 2015;0:1–10. doi:10.1136/gutjnl-2015-309957

Comments


bottom of page