Kost med mycket fibrer bidrar till minskad risk för tjocktarmscancer och ändtarmscancer enligt en ny studie i tidskriften Gastroenterology. Kostfibrer finns endast i hela vegetabilier som frukt, grönsaker, baljväxter, fullkorn och bär.
Forskarna identifierade 20 studier som analyserade fiberintag och tjocktarmspolyper vilka är förstadier till tjocktarmscancer. Analyserade fiberkällor var grönsaker, frukter och fullkorn. De som åt mest fibrer hade 28 procent lägre risk att utveckla tjocktarmspolyper jämfört med dem som åt minst fibrer.
Dessutom, för varje 10 gram fiber i kosten minskade risken för polyper med 9 procent. I Sverige äter vi i genomsnitt 20 gram fibrer per dag (läs mer om hur vi äter här). En kost bestående av enbart hela vegetabilier ger mellan 50-100 gram fibrer per dag.
Denna genomgång understryker vikten av att känna till riskfaktorer för cancer för optimalt förebyggande arbete.
Hela studien finns att läsa här.
Ben Q, Sun Y, Chai R, Qian A, Xu B, Yuan Y. Dietary fiber intake reduces risk of colorectal adenoma: a meta-analysis. Gastroenterology. 2014;146:689-699.
Comments