För minskad cancerrisk bör vi centrera vårt ätande kring mat från växtriket. Detta enligt det nya vårdprogrammet Diet and Physical Activity Guideline från American Cancer Society som publicerats i tidskriften CA: A Cancer Journal for Clinicians.
Utöver fysisk aktivitet och att eftersträva en hälsosam vikt rekommenderar författarna en kost som inkluderar i första hand frukt, grönsaker, baljväxter och fullkorn. De livsmedel vi bör minska eller exkludera anses vara rött kött, charkvaror, läsk, ultraprocessad mat och vitt mjöl.
Tillgänglig forskning sätter konsekvent ett sådant kostintag i samband med minskad risk för cancer, minskad risk att dö i cancer och även minskad risk för andra sjukdomar och vinster för miljön. Rapporten yrkar på lokala initiativ och politiska styrmedel för att öka tillgången på hälsosamma livsmedel.
Länk till rapporten finns här.
Rock CL, Thomson C, Gansler T, et al. American Cancer Society Guideline for Diet and Physical Activity for Cancer Prevention. CA Cancer J Clin. Published online June 9, 2020.
Comments