top of page

Byt ut en daglig portion processat rött kött mot nötter och baljväxter – 19 procent lägre risk för demens enligt ny studie

En ny och omfattande studie, ledd av huvudförfattaren Yuhan Li,  som ska publiceras den 11 februari 2025 i den vetenskapliga tidskriften Neurology, visar att du kan minska risken för demens med 19 % genom att ersätta en daglig portion processat rött kött mot nötter och baljväxter.


Studien omfattade totalt 133 771 vuxna i analysen av demens, varav 65,4 % var kvinnor, med en medelålder på 48,9 år vid start. Datainsamlingen pågick mellan 1980–2023 för Nurses’ Health Study (NHS) och 1986–2023 för Health Professionals Follow-Up Study (HPFS).


Studiens upplägg och deltagare

  • Två stora kohortstudier: Deltagarna kom från NHS och HPFS, där man under flera decennier följt individer för att studera hur kostvanor och livsstil påverkar hälsan.

  • Ingen demens vid start: Samtliga deltagare var vid inkluderandet fria från demens.

  • Kostundersökningar: De svarade regelbundet på enkäter (semikvantitativa frågeformulär) som kartlade hur ofta och i vilken mängd olika livsmedel, som rött kött och nötter/baljväxter, konsumerades.

  • Objektiv kognitiv funktion mättes i en undergrupp på 17 458 kvinnor från NHS (genomsnittlig ålder 74,3 år vid start) via telefonintervjuer (Telephone Interview for Cognitive Status).

  • Subjektiv kognitiv nedsättning (SCD) följdes upp bland 43 966 deltagare från båda kohorterna (77,1 % kvinnor), vilka rapporterade eventuella kognitiva besvär själva vid olika tidpunkter (2012, 2014 i NHS och 2012, 2016 i HPFS).


Resultat: tydlig koppling mellan rött kött och kognitiv hälsa

  • 19 % lägre demensrisk: Att byta ut en daglig portion processat rött kött mot nötter eller baljväxter var associerat med en märkbar minskning av demensrisken.

  • Långsammare kognitivt åldrande: Studien pekar på att högt intag av särskilt processat rött kött (t.ex. korv, bacon, charkuterier) hänger ihop med snabbare kognitiv försämring. Att ersätta en daglig portion processat rött kött med nötter och baljväxter motsvarade 1,37 års fördröjning av kognitivt åldrande.

  • Minskad risk för SCD: Deltagare som minskade på det röda köttet och i stället valde nötter eller baljväxter visade även 21 % lägre risk för upplevd (subjektiv) kognitiv nedsättning.

  • Ökad risk med rött kött: De som åt mest processat rött kött (≥0.25 portioner per dag) hade 13 % högre risk för demens och 14 % högre risk för SCD jämfört med de som åt minst (<0.10 portioner per dag).


KÄLLOR

Long-Term Intake of Red Meat in Relation to Dementia Risk and Cognitive Function in US Adults


Keep your red meat to these limits to protect your brain health, experts say


Comentarios


bottom of page