
Låt din egen curryblandning sätta smak på ett fint blomkålshuvud!
Ingredienser
ca 6 portioner
1 tesked malen koriander
1 tesked senapsfrön
½ tesked gurkmeja
½ tesked spiskummin
¼ tesked kanel
¼ tesked malen ingefära
¼ tesked malen kardemumma
¼ tesked cayennepeppar
1 dl grönsaksbuljong eller vatten
1-2 matskedar sojasås
1 stor hackad lök
1 blomkålshuvud i bitar (ca 1 liter)
300 gram frysta gröna ärtor
Instruktioner
Blanda koriander, senapsfrön, gurkmeja, spiskummin, kanel, ingefära, kardemumma och cayennepeppar i en stor kastrull. Värm under konstant omrörning tills kryddorna börjar mörkna något och precis börjar ryka (ca 1 minut). Ta bort från plattan och låt svalna något.
Häll över buljong eller vatten, sojasås och lök. Värm tills löken är mjuk, ca 5 minuter.
Blanda i blomkålen och täck över. Låt sjuda på medelhög värme tills den är mjuk när man petar på den med en gaffel, ca 5 minuter. Lägg till mer vätska vid behov. Häll på ärtorna och låt dem bli varma, vilket tar någon minut.
Näringsinformation per portion, ca 2,5 dl
77 kalorier
1 g fett
0,1 g mättat fett
12% kalorier från fett
0 mg kolesterol
4,9 g protein
13,9 g kolhydrater
4,7 g socker
4,8 g fiber
151 mg natrium
40 mg kalcium
1,5 mg järn
47,1 mg vitamin C
603 µg betakaroten
0,2 mg vitamin E
Recept från boken Healthy Eating for Life to Prevent and Treat Diabetes av Patricia Bertron, recept av dietist Jennifer Raymond via pcrm.org
Comentários