Ny studie som publicerats i Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics visar hälsovinster med att lägga blåbär till kosten.
Forskare lottade 48 post-menopausala kvinnor till att antingen äta 22 gram frystorkade blåbär i pulverform eller lika mycket pulver utan blåbär.
Efter 8 veckor uppmättes signifikant lägre blodtryck och minskad kärlstelhet hos de kvinnor som erhållit blåbärspulvret. De som fått pulver utan blåbär uppvisade ingen skillnad i blodtryck eller kärlstelhet. Lägre blodtryck och minskad kärlstelhet minskar risk för hjärtsjukdom.
Länk till studien finns här.
Sarah A. Johnson, PhD, RD, CSO, Arturo Figueroa, MD, PhD, FACSM, Negin Navaei, Alexei Wong, PhD, Roy Kalfon, MS, Lauren T. Ormsbee, MS, Rafaela G. Feresin, MS, Marcus L. Elam, MS, Shirin Hooshmand, PhD, Mark E. Payton, PhD, Bahram H. Arjmandi, PhD, RD. Daily Blueberry Consumption Improves Blood Pressure and Arterial Stiffness in Postmenopausal Women with Pre- and Stage 1-Hypertension: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Jan 07, 2015. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.jand.2014.11.001
Comments