top of page

Över 1 miljon växtbaserade måltider serverade New York City-sjukhus

På sjukhusen i New York City har över 1 miljon helt växtbaserade måltider serverats!

Detta har blivit möjligt genom ett samarbete mellan stadens borgmästare Eric Adams, hälso- och sjukvården i NYC och företaget Sodexo. Tanken bakom är att patienter på sjukhus ska få nyttig, näringsrik mat utan att behöva avstå från smak och smakupplevelse.


Borgmästare Eric Adams engagemang började när han själv lyckades tillfriskna från svår typ 2-diabetes genom att byta till en växtbaserad kost. Han ställde då frågan till verkställande direktören för sjukhuset, Michael Katz: "Hur påverkar ohälsosam mat som serveras på sjukhus patienters syn på kosthållning?" Samtalet fick Katz och hans team att ompröva betydelsen av sjukhusmaten för att fungera som en förebild för patienterna.


Sodexo anställer kockar och dietister för att säkerställa att de växtbaserade måltiderna som serveras på New York City-sjukhusen blir såväl hälsosamma samt tilltalande. Projektet hjälper också till att spara pengar – vegetabiliska proteiner är oftast billigare än kött.

Patienten kan fortfarande beställa en kött- eller laktovegetarisk rätt, men det helt växtbaserade alternativet är standard. Tanken bakom är att matval inte nödvändigtvis görs rationellt, och att människor påverkas starkt av placeringen och presentationen av alternativ på en meny.


New York Citys arbete med växtbaserad mat som norm har spridit sig. I slutet av februari i år fattade Los Angeles County, som har en befolkning på nästan 10 miljoner, beslut om att all livsmedelsupphandling inom departementen ska vara växtbaserad som standard.


Vidare har skolor över hela landet antagit liknande strategier för att uppmuntra eleverna att välja helt växtbaserade alternativ.Comentarios


bottom of page