top of page

Även små mängder kött ökar risk för diabetes


Vegetarianer har mindre risk att få diabetes jämfört med blandkostare enligt en ny studie från Taiwan. Bland 4 384 buddhister såg man att de kvinnor resp män som helt undvek allt kött hade 33 resp 50 procent lägre risk för diabetes. Huvudförfattaren noterar att de deltagare som var blandkostare huvudsakligen åt en växtbaserad kost med lite kött och fisk. Detta visar på att även en ringa konsumtion av animaliska produkter ökar risk för diabetes. Andra studier har också funnit att animaliska produkter ökar risk för diabetes. Dessutom hade den vegetariska gruppen i denna studie ett högre intag av fibrer, folat, grönsaker och fullkorn och lägre intag av mättat fett och cholesterol. Hela studien finns att läsa här.

Chiu THT, Huang HY, Chiu YF, et al. Taiwanese vegetarians and omnivores: dietary composition, prevalence of diabetes and IFG. PLOS One. Published online February 11, 2014.

コメント


bottom of page