Krav från experterna, sjuk fisk, och kopplingen mellan kött och cancer.

Saknade ni Veckan i grönt för en vecka sedan så beror det på att undertecknad och ansvarig överrumplades av halkan och gick och drog på sig en hjärnskakning och fick spendera en dag på akuten istället för att frossa i gröna och sköna nyheter. Men världen stannade inte av för det, så vi bjuder på även förra veckans nyheter idag. Håll till godo!

Siffrorna talar sitt tydliga språk: varannan svensk lider nu enligt Folkhälsomyndigheten av övervikt eller fetma. Operationerna mot fetma blir bara fler och fler. Nu kräver åtta allmänläkare i en debattartikel i SvD förebyggande folkhälsoarbete för att bromsa fetmaepidemin. Vi håller med. Det är hög tid att beslut tas på politisk nivå.

Även i Storbritannien säger experterna ifrån, men denna gången mot reklam för ohälsosam mat. Det är högt ansedda British Heart Foundation som nu sätter ner foten och efterlyser striktare regler för vad som får visas i TV-reklam efter att en undersökning visat att särskilt barn påverkas av budskapen. Vi är naturligtvis hejarklack till detta!

I Lund får alla skolbarn en frukt om dagen. Svårt att förstå, tycker vi, att en del inte tycker att det är en bra idé.

Och fisken hamnade i fokus förra veckan på olika håll i landet. Siken i Vättern har visat sig innehålla på tok för mycket dioxin och SLU gick ut med ett pressmedelande att sälmask ökar i Östersjötorsken. En sådan tur för oss att växtriket kan förse oss med det vi behöver så att fisken kan få vara i fred ett tag!

Och till sist en intervju med  Neal Barnard, M.D om mekanismerna bakom hur kött och socker orsakar cancer, väl värd läsning.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Prenumerera via e-post

Följ oss på Facebook

Twitter