Vegetariska måltider minskar matsvinn och klimatavtryck

Personer som väljer vegetariska måltider slänger mindre mat. Detta enligt en studie som publicerats i tidskriften Nutrients.

Forskarna vägde mat före och efter servering vid tre sjukhusavdelningar. Måltiderna registrerades som innehållande kött eller vegetariska. Studien pågick under 6 dagar (vid frukost, lunch och middag) och minst 20 portioner vägdes per tillfälle.

Man fann att matsvinnet var 13% högre för måltider som innehöll kött jämfört med de vegetariska. Vidare var mängden koldioxidekvivalenter 69% högre för måltiderna med kött jämfört med de vegetariska.

Länk till studien finns här

Berardy et al, Comparison of Plate Waste between Vegetarian and Meat-Containing Meals in a Hospital Setting: Environmental and Nutritional Considerations, Nutrients 2022, 14(6), 1174.

Bli medlem

Man behöver inte vara läkare eller jobba inom vården för att bli medlem i Läkare för Framtiden.

Det kostar 300 kr per kalenderår (studerande och pensionärer betalar 100 kr per kalenderår). Tecknar du medlemskap i oktober eller senare bjuder vi även på följande års medlemskap!

Läs mer ›

Prenumerera via e-post

Följ oss på Facebook

Twitter